Fact Check - Legea UE pentru restaurarea naturii NU urmărește exterminarea populației până în 2050

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check - Legea UE pentru restaurarea naturii NU urmărește exterminarea populației până în 2050 Scop=reparare

Este o lege privind restaurarea naturii care a fost adoptată recent de Parlamentul European, dovadă că UE dorește să extermine populația și să preia controlul asupra terenurilor lor? Nu, nu este adevărat: legislația își propune să asigure că statele membre iau măsuri pentru a repara ecosistemele deteriorate până în 2050, pentru a îndeplini obiectivele Uniunii în materie de climă și biodiversitate.

Afirmația provine din acest videoclip (arhivat aici), postat pe TikTok pe 28 februarie 2024, cu o descriere care spune:

Dovada clară că vor să scape de noi. Natura va fi restaurată 90% înainte de 2050.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 1 martie 2024, ora 08:59:30 UTC)

O captură de ecran a unui comunicat de presă al Parlamentului UE privind legea refacerii naturii (arhivat aici), din 27 februarie 2024, este vizibilă în spatele vorbitorului care spune:

Legea spune că toate terenurile trebuie readuse la starea inițială. Ce înseamnă? Că unde a fost câmp va fi iar câmp, unde a fost mlaștină va fi iar mlaștină, unde au fost râuri și acum sunt baraje, vor fi iarăși râuri și vor dispărea barajele. Terenurile arabile, pășunile și livezile vor dispărea și vor reveni la starea lor inițială pentru că asta își doresc cei de la Bruxelles. 90% din suprafața Europei trebuie să se întoarcă la starea inițială, trebuie să ne întoarcem la feudalism. Ce se va întâmpla cu populația? Trebuie să moară. Noi, oamenii de rând, trebuie să murim pentru că asta vrea UE. Nu este o prostie, este o lege. (...) Nemernicii ăștia o să ne extermine.

Vorbitorul interpretează greșit rezoluția legislativă din 27 februarie 2024 (arhivată aici), al cărei scop este să repare ecosistemele degradate din UE prin aducerea acestor habitate de la o stare proastă la una bună și să se asigure că zonele afectate nu se deteriorează în continuare.

Rezoluția nu pretinde că UE va readuce toate zonele naturale care au fost utilizate de oameni înapoi la starea lor inițială și nici că ar prelua controlul asupra terenurilor proprietate privată sau că ar efectua acte care ar duce la exterminarea oamenilor care folosesc pământul.

Potrivit comunicatului de presă, statele membre UE vor trebui să restaureze cel puțin 30% din habitatele degradate (de la păduri, pajiști, până la mlaștini, râuri, lacuri și albii de corali) până în 2030, crescând la 60% până în 2040 și la 90% până în 2050.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să transforme cel puțin 25.000 km de râuri în râuri cu curgere liberă. Când se elimină barierele artificiale, menționează legea, țările „ar trebui să abordeze în primul rând barierele învechite, care sunt cele care nu mai sunt necesare pentru generarea de energie regenerabilă, navigația interioară, alimentarea cu apă sau alte utilizări".

Legea prevede, de asemenea, să fie plantați încă trei miliarde de copaci și să fie atinsă o tendință pozitivă în mai mulți indicatori precum ecosistemele forestiere, indicele fluturelui de pajiști, ponderea terenurilor agricole cu caracteristici peisagistice de mare diversitate, stocul de carbon organic în solul mineral din terenurile cultivate, indicele păsărilor comune ale terenurilor agricole.

Fiecare stat membru trebuie să adopte propriul plan național de restaurare pentru a arăta cum intenționează să atingă obiectivele generale.

Legea refacerii naturii a fost propusă de Comisia UE în iunie 2022 (arhivată aici), pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate și pentru a contribui la refacerea pe termen lung a naturii deteriorate în zonele terestre și maritime ale UE. Un raport din 2020 al Agenției Europene de Mediu (arhivat aici) a arătat că peste 80% din habitatele europene sunt într-o stare proastă.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta