Fact Check: Piloți care protestează NU țin postere cu „chemtrails"

Fact Check

  • de: Ioana Burtea

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Piloți care protestează NU țin postere cu „chemtrails" Foto alterată

Este adevărat că mai mulți piloți protestează împotriva răspândirii de către avioane a substanțelor chimice mortale în atmosferă, ținând în mâini postere pe care scrie „chemtrails"? Nu, nu este adevărat: o imagine distribuită pe TikTok și alte platforme a fost modificată digital pentru a înlocui conținutul original al unor postere afișate de piloți în timpul unui protest din New York din 2011.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok pe 13 iunie 2023 (profilul utilizatorului și clipul originale nu mai sunt disponibile), însoțit de descrierea:

Ia uitați ce avem aici ....Trezirea conștiinței Piloții care refuza împrăștierea direlor mortii. Sataniștii Globalisti Exterminati

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-06-19 at 16.02.35.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută luni, 19 iunie 2023, ora 15:14:32)

Lead Stories România a făcut o căutare de imagini pe Yandex, vizibilă aici, și a găsit imaginea de mai sus lângă o alta (arhivată aici) în care apar aceiași bărbați, dar ținând postere diferite, inclusiv unul cu mesajul: "What's a pilot worth?" (în română: „Cât valorează un pilot?"). O a doua căutare folosind cuvintele „pilots protest holding what's a pilot worth sign" (în română: protest piloți ținând pancartă cât valorează un pilot) realizată de Lead Stories România pe Google, vizibilă aici, a dus la un articol din Daily Mail din 2011 (arhivat aici) care avea în deschidere imaginea originală.

Creditată Getty Images, fotografia a fost făcută la un protest din New York din 27 septembrie 2011 al piloților împotriva fuziunii a două companii aeriene din SUA. Piloții țineau postere cu mesaje precum „What's a pilot worth?", menționat și mai sus, și „Management is destroying our airline" (în română: „Conducerea ne distruge compania aeriană").

article-0-0E1D765400000578-497_634x422.jpeg

(Sursă: The Daily Mail, salvată joi, 18 aprilie 2024, ora 17:01:32)

Screenshot 2024-04-18 at 16.31.21.png

Utilizatorii online au modificat digital imaginea pentru a face să pară că piloții afișau postere cu imagini care arată așa-numitele „chemtrails". Imaginea a fost reciclată de utilizatorii rețelelor sociale pentru a răspândi teoria conspirației chemtrails, dezmințită în repetate rânduri (arhivată aici).

Lead Stories a arătat că așa-zisul fenomen „chemtrails" nu este real.

Actualizări:

  • 2024-04-18T13:19:33Z 2024-04-18T13:19:33Z
    Actualizat pentru a include căutări online efectuate recent și imaginea originală lângă cea modificată.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta