Fact Check: Data de expirare 2031 a unor buletine din România NU dovedește că cetățenii vor fi exterminați în acel an

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Data de expirare 2031 a unor buletine din România NU dovedește că cetățenii vor fi exterminați în acel an Buletine noi

Este adevărat că expirarea unor cărți naționale de identitate românești în 2031 înseamnă că statul și/sau cetățenii români vor fi exterminați în acel an? Nu, nu este adevărat: O schimbare impusă de Uniunea Europeană cere ca toate cărțile de identitate românești să fie electronice și ca buletinele vechi folosite în prezent să fie eliminate treptat până în 2031.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok la data de 25 iulie 2023, cu următorul text atașat:

Vom fi exterminati înainte de 2031. Ni sa pus dată de expirare.

Contul TikTok și videoclipul original nu mai sunt disponibile. Așa arăta postarea la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-07-27 at 13.01.44.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută joi, 27 iulie 2023, ora 12:50:26)

Bărbatul care vorbește în clip spune că a cerut de la aproximativ 80 de urmăritori să-și verifice cărțile de identitate și că cei mai mulți au descoperit că au data de expirare 2030 sau 2031, ceea ce el spune că demonstrează un plan de exterminare a populației.

Ordonanța de Guvern 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate, aprobată în ianuarie 2023 (arhivată aici), impune introducerea treptată a cărților de identitate electronice pentru toți cetățenii români până la 3 august 2031.

Expunerea de motive a ordonanței (arhivată aici) menționează Regulamentul UE 2019/1157 (arhivat aici). Acesta își propune să consolideze și să standardizeze caracteristicile de securitate ale cărților de identitate pentru toate statele membre cu scopul de a facilita „identificarea și a contribui la îmbunătățirea accesului la servicii" prin „recunoașterea reciprocă la nivelul Uniunii a identificărilor electronice".

Noua carte de identitate electronică, sub formă de card de debit, va păstra în memoria sa electronică poza cetățeanului și două amprente digitale, precum și un certificat digital. Locul nașterii și adresa nu vor mai fi înscrise pe cartea de identitate fizică (cum este cazul buletinelor actuale), ci vor fi stocate pe cipul cardului electronic.

Acest proces a fost prezentat și explicat public în materiale media (arhivat aici), precum și pe site-urile unor direcții publice de evidență a persoanelor, ca cea din Sector 2 București (arhivată aici). Cărțile de identitate simple neelectronice vor fi în continuare disponibile până în 2031 sau până la data lor de expirare.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta