Fact Check: Milioane de doze de vaccin COVID-19 NU sunt depozitate incorect la temperaturi neconforme care le fac să expire

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Milioane de doze de vaccin COVID-19 NU sunt depozitate incorect la temperaturi neconforme care le fac să expire Altă cauză

Sunt milioane de doze de vaccin COVID-19 din România stocate necorespunzător la niveluri de temperatură neconforme, fiind din acest motiv pe cale să expire? Nu, nu este adevărat: milioane de doze au fost distribuite de producători în fiecare țară membră UE, iar mai multe țări, inclusiv România, au milioane de doze care nu au fost administrate care vor fi distruse conform procedurii standard.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) publicat pe 5 iulie 2023, cu următorul text atașat:

milioane de vax stau în depozite la temperaturi neconforme, pe cale să expire. Somn ușor dragi români! Nu mai acceptați nimic de la sistemul acesta satanist care nu urmărește altceva de cît exterminarea și depopularea României.

Așa arăta postarea TikTok la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2023-07-19 at 11.33.11.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 19 iulie 2023, la ora 10:21:36)

Conform sistemului de monitorizare COVID-19 Vaccine Tracker al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), numărul total de doze distribuite României a fost de 26,9 milioane, iar la jumătatea lunii iunie a acestui an au fost administrate 16,1 milioane de doze, rămânând 10,7 milioane de doze neutilizate.

Potrivit unei declarații din august 2022 la postul Antena 3 CNN (arhivată aici) a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, 8 milioane de doze de vaccin nu mai sunt utilizabile pentru că românii nu caută vaccinuri, acestea nu pot fi vândute sau donate către alte țări și, prin urmare, guvernul ar trebui să plătească pentru ca acestea să fie distruse. Dozele nefolosite nu au rezultat din condiții de depozitare nepotrivite la niveluri de temperatură necorespunzătoare, ci reprezintă numărul de doze care nu au fost administrate și care, ca toate produsele perisabile, în cele din urmă expiră.

La 1 aprilie 2024, în timpul unui interviu pentru postul de televiziune Euronews Romania (arhivat aici), Rafila a declarat că, la această dată, aproximativ 7 milioane de doze au fost distruse sau urmau să fie distruse în perioada următoare și că România mai avea aproximativ 3 milioane de doze de vaccin rămase în depozite.

Postarea TikTok nu prezintă nicio dovadă că milioane de doze au fost stocate în unități necorespunzătoare la niveluri de temperatură neconforme. Potrivit unui document (arhivat aici) al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, emis în conformitate cu reglementările OMS, „Procedura de depozitare a vaccinurilor", precizează clar că vaccinurile trebuie păstrate în frigidere, alături de pachete de gheață, și că temperatura trebuie monitorizată în mod constant pentru a se asigura menținerea unui mediu climatic adecvat.

Actualizări:

  • 2024-04-22T10:16:56Z 2024-04-22T10:16:56Z
    Actualizat pentru a adăuga o declarație mai recentă a ministrului Sănătății al României, Alexandru Rafila, făcută la data de 1 aprilie 2024.

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta