Fact Check: Guvernul NU a impus o interdicție privind vânzarea porcilor românești sau a cărnii de porc

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Guvernul NU a impus o interdicție privind vânzarea porcilor românești sau a cărnii de porc Nu e interzisă

A impus Guvernul României o interdicție „devastatoare" privind vânzarea porcilor și a cărnii acestora, în contextul în care 80% din carnea de porc vândută în țară este deja importată? Nu, nu e adevărat: un proiect de ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare le interzicea inițial doar exploatațiilor noncomerciale să vândă porci, dar după ce a fost adoptat, în octombrie 2023, ordinul a eliminat interdicția de vânzare și s-a concentrat pe condiții mai stricte de biosecuritate pentru fermele de porci.

Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok la data de 12 august 2023, cu titlul "Fara carne de porc Romaneasca". În clip, vorbitorul spune:

Nicio vanzare de animale sau produse din carne de porc nu va mai fi permisă, potrivit unei decizii recente a Guvernului condus de Ciolacu. Această măsură vine în contextul în care 80% din carnea de porc vândută în magazine provine oricum din import.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-08-16 at 13.47.09.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 16 august 2023, 13:13:01)

Decizia menționată în videoclip era un proiect de ordin (arhivat aici) al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acesta nu interzicea vânzarea porcilor sau a cărnii de porc românești în totalitate - ci doar de către „gospodăriile noncomerciale, de subzistență" (mai precis fermele de familie fără licență de vânzare, așa cum sunt definite de Legea nr. 122 din 15 mai 2023, arhivată aici), pentru că modul în care acestea respectă cerințele de biosecuritate nu poate fi monitorizat regulat.

Și, deși e adevărat că România importă 80% din carnea de porc, cauza nu este că autoritățile vor să lase fermierii fără afaceri, ci pentru că țara este afectată din 2017 de pesta porcină africană (arhivat aici). Epidemia încă afecta opt din 41 de județe în mai 2023 (arhivat aici).

Proiectul a fost aprobat în octombrie 2023, devenind Ordinul nr. 132/418/2023 „privind aprobarea condițiilor și cerințelor de biosecuritate pentru fermele de porci din România" (arhivat aici). Interdicția legată de vânzare a fost complet eliminată, iar ordinul se concentrează pe condiții mai stricte de biosecuritate pentru fermele de creștere a porcilor. Lead Stories România a publicat o verificare mai detaliată legată de acest ordin pe care o poți citi aici.

Actualizări:

  • 2024-04-23T10:58:35Z 2024-04-23T10:58:35Z
    Actualizat pentru a adăuga detalii despre versiunea finală a ordinului, aprobat în octombrie 2023.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta