Fact Check: Guvernul României NU interzice salariile în numerar din 2024

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Guvernul României NU interzice salariile în numerar din 2024 Nu există

Este adevărat că Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, a interzis salariile în numerar începând cu 2024? Nu, nu este adevărat: Legea 406/2023 a interzis inițial angajatorilor să plătească angajații în numerar, dar această prevedere a fost eliminată în cele din urmă, ca urmare a unei reacții publice negative.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) pe TikTok, pe 24 decembrie 2023. Descrierea clipului spune:

Fara salariu cash!

Așa arăta postarea la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2024-09-06 at 08.16.36.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 2 ianuarie 2024, 07:52:27 2024 UTC)

Legea 406/2023 prevedea inițial (arhivat aici) o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar aceasta a fost eliminată în cele din urmă. Actul a apărut pe 19 decembrie 2023 în Monitorul Oficial și urma să intre în vigoare după 180 de zile (adică pe 16 iunie 2024), potrivit unei explicații de pe Avocatnet.ro (arhivat aici). Cu toate acestea, inițial nu a fost specificat exact cum puteau fi plătite salariile, doar că metoda trebuia să fie fără numerar. „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și prestațiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar", se preciza inițial în document.

Parlamentarii au reformulat (arhivat aici) astfel încât prevederea să stabilească oficial posibilitatea de a plăti salariul doar într-un cont bancar: „Beneficiarii plăților salariale efectuate de angajator, ai pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul de a primi sumele datorate în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar."

Astfel, în urma reformulării, prevederea devine aproape inutilă, deoarece angajații își pot primi deja salariul prin transfer bancar.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta