Fact Check: Papa Francisc NU l-a numit pe Alex Soros Cardinalul Bisericii Catolice

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Papa Francisc NU l-a numit pe Alex Soros Cardinalul Bisericii Catolice Glumă

Este adevărat că Papa Francisc l-a numit pe Alex Soros cardinal al Bisericii Catolice? Nu, nu e adevărat: Lista oficială a tuturor cardinalilor catolici, de care Lead Stories a făcut rost de la biroul de presă al Vaticanului, nu îl include pe fiul filantropului miliardar George Soros, iar articolul original care face afirmația a fost dezmințit de editorul său drept „licență umoristică".

Afirmația a apărut într-un videoclip, care deși nu mai e disponibil pe TikTok, este arhivat aici, în data de 8 ianuarie 2024, cu următoarea descriere:

🤦🤦🤦🤦🤦👀👀👀👀 Încotro se îndreaptă lumea asta ....O, Doamne🤦🤦🤦🤦🤦🤦🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-01 at 21.54.12.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 12 ianuarie 2024, 07:49:10 UTC)

Femeia care vorbește în videoclip arată o captură de ecran a unui articol publicat pe site-ul românesc Ecopolitic.ro (arhivat aici), din data de 7 ianuarie 2024. Aceasta se întreabă de ce știrea nu a șocat lumea catolică, din moment ce Alex Soros este un „homosexual nedeclarat" și moștenitorul lui George Soros. În 1997, George Soros a fondat Open Society Foundations, o rețea globală care finanțează grupuri independente care lucrează pentru justiție, guvernare democratică și drepturile omului. În iunie 2023, i-a predat controlul fiului său Alexander.

Răspunzând la o întrebare din partea Lead Stories, biroul de presă al Vaticanului a furnizat, prin e-mail, în data de 10 ianuarie 2024, lista actualizată a tuturor cardinalilor catolici la momentul actual (arhivat aici). Alexander Soros nu se numără printre aceștia, așa cum se poate observa în secțiunea numelor care încep cu litera „S" (arhivat aici).

Cardinalii sunt membri ai Colegiului Sacru al Cardinalilor. Conform Encyclopedia Britannica (arhivat aici), printre responsabilitățile acestora se numără alegerea papei, slujirea ca principali consilieri ai săi și ajutarea la conducerea Bisericii Romano-Catolice în întreaga lume. Aceștia sunt nevoiți să fie episcopi, iar papa îi numește anunțându-le numele în fața Colegiului Cardinalilor într-un consistoriu privat (o adunare a clerului pentru administrarea justiției, cât și alte chestiuni).

Potrivit site-ului Vaticanului, ultimul consistoriu a avut loc pe 30 septembrie 2023 (arhivate aici și aici), când Papa Francisc a numit 21 de noi cardinali, inclusiv noul șef al biroului de doctrină al Vaticanului și șefii bisericilor din Hong Kong și Ierusalim, Juba, Sudanul de Sud, Cordoba și Argentina.

Sursa informațiilor citate în articolul românesc este o poveste publicată de site-ul spaniol, Alerta Digital, în data de 28 decembrie 2023 (arhivat aici). A doua zi, a fost publicat un disclaimer (arhivat aici) în care se spunea că articolul în cauză se baza pe o „licență umoristică" a autorului, în scopul de a glumi cu cititorii săi.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta