Fact Check: România NU construiește pe repede înainte un coridor de transport pentru Ucraina

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU construiește pe repede înainte un coridor de transport pentru Ucraina Pentru România

Este adevărat că România construiește un coridor de transport pentru a sprijini Ucraina, având în vedere criza sa de cereale și blocajul recent al frontierei de către țările vecine, cum ar fi Polonia? Nu, nu este adevărat: drumul la care face referire vorbitorul este Autostrada Moldova (A7), un proiect care a început în 2020 și este destinat să conecteze partea de sud-est a României cu nordul Siretului, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina.

Afirmația a apărut într-un videoclip pe TikTok, care nu mai este disponibil, dar care a fost arhivat aici, publicat pe 9 ianuarie 2024. Descrierea clipului spune în felul următor:

Prafu si pulberea să se aleagă de voi

Așa arăta postarea la momentul scrierii acestui articol:

Screenshot 2024-09-06 at 09.18.39.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 16 ianuarie, 08:32:14 2024 UTC)

Bărbatul care vorbește în videoclip citește titlul unui articol publicat pe site-ul românesc Aktual24.ro (arhivat aici). El susține că vehiculele de construcție care se văd în imaginea principală a articolului construiesc un coridor de transport rapid pentru cerealele ucrainene și critică demersul:

Timp de 34 de ani nu au construit nimic pentru România, nu s-au grăbit. Acum se grăbesc, pentru ucraineni. ... Totul pentru ucraineni, nimic pentru români.

Site-ul românesc citează ziarul ucrainean Odessa Journal (arhivat aici), care la rândul său citează ziarul local românesc Ziarul de Vrancea (arhivat aici). Acesta din urmă anunță că autostrada Ploiești - Buzău - Focșani - Pașcani - Siret (A7), cunoscută ca autostrada Moldovei, va lega regiunea Moldovei (nordul României) de restul țării, facilitând transportul și dezvoltând infrastructura rutieră.

Autostrada Moldovei este un proiect mai vechi. Licitațiile pentru punerea în funcțiune a companiilor de construcții au început în 2020, iar majoritatea lucrărilor de construcție pe secțiunile individuale au început în 2022 (arhivat aici). Construcția va fi finanțată prin Programul Național pentru Reconstrucție și Reziliență (PNRR), care prevede finalizarea lucrărilor până în 2026. Acest lucru este menționat în documentul oficial al PNRR privind transportul, PNRR România - Transport durabil - Obiective (arhivat aici).

Odată finalizat, drumul va fi o legătură importantă cu Ucraina peste granița de la Siret și ar putea sprijini reconstrucția țării, a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în septembrie 2023, însă scopul autostrăzii nu este să ajungă în Ucraina. Ea este menită în primul rând să stimuleze economia din nordul României, așa-numita Republica Moldova.

grindeanu screenshot 2.jpg

(Sursa: Captură de ecran de pe pagina de Facebook a Guvernului României, 9 septembrie 2024, 13:16 EET)

Imaginea din videoclipul TikTok, care prezintă mai multe vehicule de construcție pe un câmp, este o captură de ecran a unei filmări cu drona, postată pe YouTube (arhivată aici), conform unei căutări inverse de imagini (arhivată aici) efectuată de Lead Stories pe 11 ianuarie 2024. Potrivit utilizatorului YouTube care a încărcat videoclipul în octombrie 2023, el a filmat o schimbare de tură de după-amiază a vehiculelor de construcție care lucrau pe autostrada din Moldova.

Știri recente despre autostradă (arhivate aici) afirmă că aceasta a primit cea mai mare parte din bugetul pentru 2024 al Ministerului Transporturilor și, prin urmare, este o prioritate. Cu toate acestea, nu există nicio indicație că motivul pentru această prioritizare este altul decât finalizarea lucrărilor până în 2026, conform mandatului de finanțare al PNRR.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta