Fact Check: Statele Unite NU vor retrage toate trupele NATO din România

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Statele Unite NU vor retrage toate trupele NATO din România Nefondat

Este adevărat că SUA a declarat, prin Secretarul de Apărare Pete Hegseth, că va retrage toate trupele NATO americane din România? Nu, nu este adevărat: la momentul redactării acestui articol, nu exista nicio declarație oficială din partea Secretarului american al Apărării sau a vreunui oficial guvernamental american care să afirme că Statele Unite vor retrage trupele din România.

Afirmația a apărut într-un video (arhivat aici) publicat pe TikTok în 27 iunie 2025, cu titlul suprapus imaginii: "Atentie!! NATO retrage trupele SUA din Romania". În clip, bărbatul mai spune:

Într-o declarație fulminantă (...) Secretarul Apărării din Statele Unite declară ră retragerea trupelor americane este iminentă și sugerează motivul: fraudarea alegerilor.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2025-07-04 at 08.09.34.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 4 iulie 2025, la ora 08:28 EET)

Deși au avut loc discuții privind ajustarea prezenței militare americane în Europa, nu au fost luate decizii definitive privind retragerea trupelor din România. În 16 mai 2025, Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO, a declarat că Statele Unite vor începe discuțiile cu aliații europeni pentru a reduce trupele americane din Europa în cursul acestui an, dar a subliniat că „nimic nu a fost stabilit" și că orice schimbări vor fi coordonate în cadrul structurilor NATO (arhivat aici).

De asemenea, Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a declarat în februarie aliaților NATO că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei". Publicația The Atlantic a raportat în martie (arhivat aici) că Hegseth și vicepreședintele JD Vance s-au plâns de aliații europeni prin mesaje pe un grup comun de pe platforma Signal, criticând faptul că europenii s-ar aștepta că SUA să vină în ajutorul lor cu forțe armate și fonduri ("loathing of European freeloading" fiind citatul, care nu poate fi tradus în mod exact).

De cealaltă parte, și oficialii români au avut reacții cu privire la acest subiect. Cristian Diaconescu, consilierul prezidențial pentru apărare şi siguranţă naţională, a declarat în data de 11 aprilie că nu există niciun fel de semnale în legătură cu dezangajarea Statelor Unite în ceea ce priveşte participarea la NATO, dar că s-ar putea să existe o repoziționare a forțelor militare americane (arhivat aici).

Acesta a mai declarat următoarele:

Nu există niciun fel de semnale în ceea ce priveşte dezangajarea Statelor Unite, ca lucrurile să fie cât se poate de clare. Da, există cuvântul reevaluare, atunci când se transmit o serie de mesaje în ceea ce priveşte poziţionarea americană, dar această reevaluare nu înseamnă desistare. (...) Decizia este însă, într-adevăr, ca europenii să-şi recalibreze capacităţile naţionale, regionale şi de cooperare transatlantică în ceea ce priveşte industriile de apărare, apărarea etc. Aici, sigur, putem discuta aspectele privind reînarmarea Europei şi deciziile care au fost luate.

România continuă să găzduiască activități militare NATO semnificative. De exemplu, România a condus exercițiile navale Sea Shield 25 din Marea Neagră, la care au participat 2 300 de persoane din 12 țări, inclusiv SUA, pe o perioadă de 12 zile (31 martie - 11 aprilie 2025) (arhivat aici).

La summitul NATO din 2025, care a avut loc la Haga în perioada 24-25 iunie, toate cele 32 de țări membre au convenit asupra unui angajament istoric de a-și crește cheltuielile pentru apărare la 5% din produsul intern brut (PIB) până în anul 2035. Această decizie semnificativă, formalizată în Declarația summitului de la Haga, marchează o escaladare majoră față de reperul anterior de 2% convenit în 2014 (arhivat aici). Noul obiectiv de 5% este împărțit în două componente: 3,5 % din PIB vor fi dedicați cheltuielilor de bază în domeniul apărării - acoperind personalul, echipamentele, operațiunile și întreținerea - în timp ce restul de 1,5 % va fi alocat unor investiții mai ample legate de securitate, cum ar fi protecția infrastructurilor critice, apărarea cibernetică, pregătirea civilă, inovarea și consolidarea bazei industriale de apărare.

Referitor la afirmația privind fraudarea alegerilor, nu există surse credibile care să dovedească o legătură între decizia SUA de a retrage trupe din Europa și alegerile prezidențiale din România. Nu există date credibile care să susțină o fraudare a alegerilor din 18 mai 2025, alegeri care au fost observate inclusiv și de către o comisie trimisă din Statele Unite, care a lăudat procesul electoral și regularitatea procesului de vot (arhivat aici).

Lead Stories a încercat să contacteze birourile de presă ale NATO și Pentagon, pentru a primi o reacție oficială cu privire la această afirmație, însă nu am primit niciun răspuns la data scrierii acestui material.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta