Fact Check: Navalnîi NU a fost surprins pe cameră cerând milioane de dolari unui agent MI6

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Navalnîi NU a fost surprins pe cameră cerând milioane de dolari unui agent MI6 Altcineva

Este adevărat că Alexei Navalnîi, un critic vocal al guvernului de la Kremlin, a fost surprins pe cameră cerând unui agent MI6 între 10 și 20 de milioane de dolari pentru a finanța o revoluție în Rusia? Nu, nu este adevărat: bărbatul din filmarea distribuită pe TikTok nu este Navalnîi, ci consilierul său Vladimir Așurkov, iar conversația, care esta în limba engleză, nu dovedește că acesta i-ar fi cerut interlocutorului său bani.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok la data de 17 februarie 2024, cu următorul titlu:

Navalni cerea englezilor bani sa faca revolutie în Rusia? Exact ca in 89 în Romania?

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-07-02 at 19.20.32.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 23 februarie 2024, ora 11:17:45 UTC)

Potrivit unei căutări pentru a determina originea imaginii, folosind Google Lens (arhivată aici), bărbatul care vorbește în videoclip nu este Navalnîi, ci unul dintre consilierii săi și co-fondatorul unei organizații nonguvernamentale rusești anticorupție, Vladimir Ashurkov (arhivat aici). Videoclipul a fost realizat în 2012 și publicat de Russia Today în 2021, filmarea fiind atribuită Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

Videoclipul nu dovedește că Ashurkov îi cerea bani presupusului agent MI6, ci că îi spunea acestuia (arhivat aici) despre suma de bani pe care intenționează să o colecteze în eforturile sale de strângere de fonduri, prin discuții cu „oameni din comunitatea de afaceri și așa mai departe". De asemenea, acesta nu vorbește despre finanțarea unei revoluții, ci despre o varietate de activități precum:

(...) proteste în masă, inițiative civile, propagandă, stabilirea unui contact cu elitele, explicându-le acestora că suntem oameni rezonabili și nu vom distruge totul și nu avem de gând să le luăm bunurile.

Ashurkov a fost responsabil de strângerea de fonduri pentru campania lui Navalnîi din 2013 la primăria Moscovei. În 2014, din cauza unei anchete penale autorităților ruse (arhivat aici), Ashurkov s-a mutat la Londra și a primit azil politic în 2015.

În plus, nu este clar din videoclip cu cine vorbește Ashurkov. În timp ce presa rusească susține că ar fi fost un agent MI6, alți fact checkeri (arhivat aici) au scris că interlocutorul acestuia ar putea fi James William Thomas Ford, un angajat al ambasadei britanice de la Moscova.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta