Fact Check: Laura Codruța Kövesi NU a fost confirmată ca deschizătoarea listei de candidați la europarlamentare din partea coaliției de guvernare a României

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Laura Codruța Kövesi NU a fost confirmată ca deschizătoarea listei de candidați la europarlamentare din partea coaliției de guvernare a României Speculație

Este adevărat că Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO), a fost confirmată drept principala candidată pentru un loc în Parlamentul European din partea coaliției de guvernare a României? Nu, nu este adevărat: Kövesi nu și-a declarat nicio intenție de a candida pentru o funcție, iar liderii coaliției încă dezbăteau lista comună de candidați la final de februarie 2024, abținându-se să dezvăluie vreun nume.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok la data de 22 februarie 2024, cu titlul "Start mascarada! Să nu mușcăm fenta!!!". Utilizatoarea spune:

Cine va fi capul listei la europarlamentare, PSD-PNL? Ghici! Laura Codruta Kövesi. (...) Candidata comună PSD-PNL va fi prezentată ca luptătoarea luminii anti-extremiste și singura zeitate care ne poate salva.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-02-23 at 15.55.54.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 23 februarie 2024, ora 13:58:12 UTC)

Pe 21 februarie 2024, coaliția de guvernare a României, formată din partidele PSD (social-democrați) și PNL (național-liberali), a convenit să candideze împreună la alegerile din 2024 (arhivat aici), atât la nivel național, cât și la nivel european. Având în vedere că România urmează să treacă prin patru tururi de scrutin în 2024 (arhivat aici), coaliția a optat pentru comasarea alegilor locale și a celor europarlamentare (MEP), prezentând candidați comuni pentru ambele.

În aceeași zi, premierul român Marcel Ciolacu (PSD) și-a exprimat dorința ca o „femeie independentă de ambele partide" să ocupe primul loc pe lista europarlamentarelor pentru coaliție (arhivat aici). Întrebat de reporteri despre potențialii candidați, Ciolacu a răspuns: „Nu s-a decis încă".

Nu există dovezi care să sugereze că femeia în cauză ar fi Laura Codruța Kövesi, fostul procuror general și fostă șefă a Direcției Naționale Anticorupție române (DNA) (arhivat aici). Există multiple motive pentru care acest scenariu ar fi neplauzibil: Kövesi a ocupat funcția de șefă a Parchetului European din 2019, cu un mandat de șapte ani (arhivat aici). În consecință, acest lucru o face ineligibilă pentru a urma funcții politice, iar ea și-a declarat în mod explicit lipsa de interes pentru politică (arhivat aici).

Într-un interviu pentru Politico din 8 februarie 2024 (arhivat aici), Kövesi și-a exprimat obiectivul de a asigura un buget mai mare pentru EPPO, care să-i permită să înființeze o „forță de elită a anchetatorilor financiari în întreg blocul". Ea nu a indicat nicio intenție de a renunța la funcție înainte de încheierea mandatului.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta