Fact Check: UE NU vrea să elimine 90% dintre ferme, autovehicule și terenuri agricole până în 2040

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: UE NU vrea să elimine 90% dintre ferme, autovehicule și terenuri agricole până în 2040 Nu e ținta

Este adevărat că Uniunea Europeană a elaborat un plan de reducere a poluării prin eliminarea a 90% din fermele de animale, mașinile și terenurile agricole până în 2040? Nu, nu este adevărat: Comisia Europeană a publicat o evaluare detaliată de impact, cu o recomandare de reducere a emisiilor cu efect de seră cu 90% pe continent până în 2040 - nu a propus să fie eliminate 90% dintre ferme sau autovehicule.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 7 februarie 2024, cu o descriere ce spune:

Uniunea Europeană depun planul în care elimine 90% din "poluare"

Naratorul spune:

Stii ce inseamna asta? Înseamnă că intenționează să reducă 90% din ceea ce produce poluare. Ce spun ei că sunt poluanți? Vacile, așa că intenționează să distrugă 90% din ferme, mașini și terenuri agricole.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-02-09 at 13.17.40.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 9 februarie 2024, ora 11:04:59 UTC)

Comisia a publicat, la 6 februarie 2024, o evaluare detaliată a impactului asupra modului în care se poate atinge neutralitatea climatică a Europei până în 2050. Principala recomandare este „o reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990", potrivit unui comunicat de presă CE (arhivat aici). Acest lucru nu înseamnă o reducere la propriu cu 90% a numărului de ferme, mașini sau terenuri agricole ce pot contribui la emisii, ci o reducere cu 90% a cantității totale de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Comisia Europeană afirmă că scopul său este să lanseze o dezbatere politică și să ofere o recomandare pentru următoarea comisie (arhivată aici) care să discute aceste probleme după alegerile europarlamentare din iunie 2024.

După mai multe săptămâni de proteste ale fermierilor (arhivat aici) din toată Europa, evaluarea actualizată nu se mai referă la reducerea emisiilor agricole de metan, un gaz cu efect de seră produs de vaci, sau azot, un poluant din îngrășăminte și gunoi de grajd. Nu propune noi măsuri de politică și nu stabilește noi ținte specifice sectorului agricol, ci se concentrează în schimb pe sectoarele energiei și transporturilor (arhivat aici).


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta