Fact Check: Uniunea Europeană NU a interzis transportul de animale vii

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Uniunea Europeană NU a interzis transportul de animale vii Fals

Este adevărat că Uniunea Europeană (UE) a interzis transportul de animale vii între statele membre? Nu, nu este adevărat: UE nu a luat o astfel de decizie. În decembrie 2023, UE a propus o actualizare a reglementărilor cu privire la modul de transport al animalelor vii, cu scopul de a îmbunătăți condițiile acestora și bunăstarea lor în perioada de tranzit.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok în 30 mai 2024 (arhivat aici), cu descrierea:

"Derapaj total. UE interzice României și transportul de animale. UE interzice. Atentie!"

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-04 at 21.01.08.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 4 iunie 2024, ora 17:07:54 UTC)

Articolul la care face referire vorbitorul din videoclip a fost publicat pe website-ul Național.ro, o platformă cunoscută pentru răspândirea de știri false, conspirații și afirmații care nu au la bază fapte sau informații verificabile. Materialele de pe acest site au fost demontate de Lead Stories România în trecut. (arhivat aici)

UE nu a interzis transportul animalelor pe teritoriul său. În decembrie 2023, Comisia Europeana a propus noi reguli pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor, inclusiv cu privire la transportul acestora. (arhivat aici și aici)

În ceea ce privește transportul animalelor, UE a declarat că "actualele norme UE de transport pentru animalele au 20 de ani vechime și nu mai corespund realităților moderne, ultimelor dezvoltări științifice, sau cerințelor societății. Măsurile propuse vor îmbunătăți bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în interiorul și în afara UE în fiecare an. Propunerile se concentrează în principal pe șapte obiective specifice: reducerea timpilor de călătorie, creșterea spațiului minim acordat, consolidarea regulilor de transport la temperaturi extreme, abordarea nevoilor specifice ale animalelor vulnerabile, îmbunătățirea aplicării prin digitalizare, îmbunătățirea condițiilor de transport al animalelor exportate din UE, și extinderea normelor UE pentru transportul de câini și pisici". (arhivat aici)

Având în vedere că legislația UE privind protecția animalelor în timpul transportului este în vigoare din 2005 și nu fusese actualizată, obiectivul inițiativei a fost acela de a revizui legislația privind bunăstarea animalelor și de a o alinia cu cele mai recente descoperiri științifice, pentru a-și extinde domeniul de aplicare. Conform ultimelor actualizări cu privire la propunere, procesul de consultare a început în decembrie 2023 și s-a încheiat pe 12 aprilie 2024, iar Parlamentul European și Consiliul UE analizează propunerea Comisiei UE; amendamentele din partea celor două instituții sunt propuse în mod separat, iar procesul de negociere pentru a ajunge la un consens poate dura până la 18 luni. (arhivat aici)

Nu există nicio lege pe care executivul UE să o poată aplica în mod arbitrar împotriva României. Comisia este abilitată să introducă reguli, reglementări și legi la nivelul UE, care să fie supuse examinării și aprobării Consiliului European și al Parlamentului, deoarece executivul nu poate acționa în mod unilateral. UE poate penaliza o țară prin reținerea de fonduri, spre exemplu, în cazul în care aceasta nu respectă și încearcă să obstrucționeze valorile și principiile UE, care sunt obligatorii, acestea fiind condiții prealabile în procesul de aderare la Uniune. (arhivat aici)

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta