Fact Check: Banca Mondială NU interzice românilor consumul de vită și de lactate

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Banca Mondială NU interzice românilor consumul de vită și de lactate Nefondat

Este adevărat că Banca Mondială va interzice consumul de carne de vită și de lactate în România? Nu, acest lucru nu este adevărat: Banca Mondială doar a formulat o serie de sugestii pentru reducerea consumului de carne de vită și de lactate, cu scopul de a reduce poluarea și efectelor schimbărilor climatice.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici), publicat pe TikTok la data de 25 iulie 2024, cu următorul titlu:

Se dorește interzicerea consumului de lactate și carne de vită.

De asemenea, autorul mai puncta:

În curând o să ajungem să ne alimentăm doar cu pastile.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Print screen vita lactate lead.jpg

(Sursa: Captură de ecran TikTok făcută joi, 1 august 2024, ora 9:25)

Într-o lucrare recentă (arhivată aici), Banca Mondială a sugerat redirecționarea miliardelor cheltuite de țările bogate pentru a promova și vinde carne roșie și lactate spre afaceri cu păsări de curte, fructe sau legume. Asta pentru că producțiile de vită și de lactate sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, cum dovedesc statisticile (arhivat aici). Carnea de pasăre, fructele și legumele sunt produse finale mai ecologice și poluează mai puțin în procesele de producție.

Integrarea costurilor de mediu și de sănătate în prețurile produselor alimentare de origine animală cu consum intens de carbon - ceea ce ar crește prețul cărnii roșii și al lactatelor - ar descuraja cererea consumatorilor pentru aceste produse, explică creditorul internațional într-o altă analiză (arhivată aici).

Potrivit raportului, țările lumii trebuie să canalizeze 260 de miliarde de dolari în fiecare an în sectorul cărnii de vită și al produselor lactate pentru a lua în serios reducerea treptată și eliminarea lor totală până în 2050 - un obiectiv comun pentru economiile dezvoltate, în special pentru Uniunea Europeană, care vrea să devină primul continent neutru climatic până în același an. Este de 18 ori mai mult decât investesc țările în prezent. Guvernele pot acoperi parțial decalajul prin reorientarea subvențiilor pentru carne roșie și produse lactate către alternative cu emisii scăzute de carbon, spune Banca Mondială. Prin urmare, trecerea la păsări de curte, legume și fructe este una dintre modalitățile cele mai rentabile pentru țărilele dezvoltate - inclusiv state membre ale Uniunii Europene, deci și România - de a reduce cererea de alimente foarte poluante.

Documentul este un ghid care vine cu o serie de recomandări și sugestii pe care fiecare țară le poate adapta, pentru a dăuna din ce în ce mai puțin mediului și pentru a reduce semnificativ contribuția la schimbările climatice. Asta nu implică în niciun fel interzicerea acestor produse - vita și lactatele - în România sau în alt colț al lumii.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta