Fact Check: Serviciul Secret NU a plănuit tentativa de asasinare a lui Donald Trump

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Serviciul Secret NU a plănuit tentativa de asasinare a lui Donald Trump Nicio probă

Este adevărat că Serviciul Secret a plănuit tentativa de asasinare a lui Donald Trump de pe 13 iulie? Nu, nu este adevărat: nu există dovezi că unitatea americană a avut un plan predefinit în acest sens. Echipele instituției încă investighează modul în care un bărbat de 20 de ani a putut să se apropie suficient de mult pentru a împușca și răni fostul președinte la un miting electoral din statul Pennsylvania.

Afirmația a apărut într-un videoclip, publicat pe 14 iulie pe TikTok, care între timp a fost șters de pe platformă, dar link-ul este arhivat și poate fi accesat aici. Videoclipul are următoarea descriere: „Serviciile Secrete știau unde era trăgătorul, Trump trebuia să moară. Dumnezeu are alte planuri cu Trump."

Vorbitorul din clip a mai scris, în partea de jos a ecranului:

Nimic nu este real, totul este o minciună. Trump nu ar accepta să-i treacă un glonț pe lângă ureche ca să devină președinte.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

trump assasination secret service print screen.jpg

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 18 iulie 2024, ora 9:30 EET)

Biroul Federal de Investigații (FBI) este principala agenție ce investighează incidentul cu fostul președinte Donald Trump. Agenții FBI din Pittsburgh au intervenit imediat, inclusiv echipa de răspuns la criză și tehnicienii de răspuns la dovezi. FBI-ul a declarat că va continua investigația cu toate resursele sale, colaborând cu Serviciul Secret și forțele de ordine locale.

Agenții analizează modul în care Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, un bărbat înarmat cu o pușcă în stil AR, a putut să se apropie suficient de mult pentru a împușca și a-l rănipe fostul președinte Donald Trump la un miting electoral, care a avut loc în data de 13 iulie, în statul Pennsylvania. Specialistul în afaceri publice FBI, Bradford Arick, a declarat pentru Lead Stories pe 14 iulie că "investigația este activă și oricine are informații este încurajat să îi contacteze", conform unui e-mail din luna iulie.

FBI-ul a declarat că îl investighează ca un potențial act de terorism intern. Cu toate acestea, lipsa unui motiv ideologic clar al bărbatului împușcat de Serviciul Secret a alimentat teoriile conspirației, o parte dintre care au fost demontate și de către Lead Stories (linkuri către acestea sunt disponibile aici și aici).

Biroul Federal crede că Crooks, care avea materiale pentru fabricarea bombelor în mașina lui, a acționat singur, fără conexiuni cu Serviciul Secret, conform unor raportări făcute de către Associated Press și Washington Post (arhivate aici și aici).

Câțiva participanți la miting au raportat ofițerilor locali că Crooks se comporta suspicios și se urcase pe o scară, potrivit unui polițist (arhivat aici). Videoclipuri filmate cu telefoane mobile arată, de asemenea, participanții la miting arătând spre trăgător și încercând să alerteze autoritățile despre prezența lui. Agenții l-au căutat, dar nu l-au găsit înainte să ajungă pe acoperiș (arhivat aici).

Anchetatorii nu au găsit comentarii amenințătoare pe rețelele sale de socializare sau vreo poziție ideologică care să explice de ce l-a vizat pe Trump. Serviciul Secret l-a grăbit de pe scenă pe candidatul republican la președinție, cu fața mânjită cu sânge.

Directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a recunoscut, 22 iulie, că agenția a eșuat în misiunea de a preveni tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump (arhivat aici). „Misiunea solemnă a Serviciului Secret este de a proteja liderii națiunii noastre", a spus Cheatle în fața Comisiei Camerei pentru Supraveghere și Responsabilitate.

Pe 13 iulie am eșuat. În calitate de director al Serviciului Secret al Statelor Unite, îmi asum întreaga responsabilitate pentru orice lipsă de securitate.

Pe lângă o serie de îmbunătățiri aduse în iunie pe partea de securitate, Cheatle subliniază că a mai făcut o serie de modificări pentru protecția constantă a fostului președinte Trump, mai ales în contextul mai multor mitinguri și convenții ce vor urma. Ca urmare a audierilor din Congresul american și a presiunii politice puse pe Cheatle cu privire la eșecul Serviciilor Secrete de a prevenit atacul împotriva lui Donald Trump, aceasta a demisionat în data de 23 iulie.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta