Fact Check: Parlamentul României și UE NU au votat o lege prin care să le confiște locuințele și terenurile românilor cu datorii

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Parlamentul României și UE NU au votat o lege prin care să le confiște locuințele și terenurile românilor cu datorii Există deja

Este adevărat că Parlamentul României a votat recent o lege ordonată de UE pentru a le confisca românilor casele și terenurile dacă au datorii mai mari de 10.000 de lei? Nu, nu este adevărat: Codul Civil prevede această sancțiune încă din 2013, însă doar dacă sunt îndeplinite și alte condiții în afară de cuantumul datoriei.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) în data de 10 iulie 2024, cu descrierea "Tot nebun sunt și acum? Cât mai dormim pe noi?". Vorbitorul din clip explică:

Când vă spuneam că Uniunea Europeană, împreună cu perciunații, vor să ne ia casele și terenurile, mă făceați nebun. Din păcate, uite că între timp, trădătorii din Parlamentul României, au și votat legea respectivă.

Ulterior, acesta arată o secvență în care apare europarlamentara Diana Șoșoacă, în care aceasta spune:

Atenție ce vă spun: dacă aveți o datorie de 10.000 de lei cel puțin, poate să vă execute pe casă și pe teren.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-07-25 at 11.46.41.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 25 iulie 2024, ora 08:50:33 UTC)

Utilizatorul TikTok folosește un clip cu europarlamentara Diana Șoșoacă drept dovadă că Parlamentul României a votat recent o nouă lege care permite autorităților să pună sechestru pe locuințele și terenurile cetățenilor dacă aceștia au datorii neachitate de peste 10.000 de lei (aprox. 2.000 de Euro). Însă acest plafon de datorie nu este nou (arhivat aici) și nu se aplică automat când vine vorba de imobilele cetățenilor.

Plafonul a intrat în vigoare în februarie 2013 (arhivat aici), odată cu noul Cod Civil. Conform acestuia, în cazul în care o persoană care are o datorie de cel puțin 10.000 de lei către stat nu o plătește, autoritățile pot urmări activele lor mobile. Dacă persoana nu are bunuri mobile și nu furnizează executorului informații de bună credință despre alte bunuri urmăribile, atunci autoritățile le pot confisca locuințele sau proprietățile imobile.

Lead Stories România a demontat, de-a lungul ultimului an, mai multe teorii ale conspirației privind confiscarea proprietății private de la români.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta