Fact Check: Contractul educațional 2024 NU răpește părinților autoritatea parentală asupra copiilor

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Contractul educațional 2024 NU răpește părinților autoritatea parentală asupra copiilor Nu e scopul

Este adevărat că noul contract educațional valabil pentru anul școlar 2024-2025 le răpește românilor autoritatea parentală asupra copiilor lor pe durata orelor la școală? Nu, nu este adevărat: contractul educațional nu este un document nou, ci a fost adoptat în 2020. Schimbările aduse documentului în 2024, în ceea ce privește drepturile și obligațiile părinților și directorilor de școli, nu afectează în niciun fel autoritatea parentală

Afirmația a apărut într-un video (arhivat aici) publicat pe TikTok în 11 septembrie 2024, cu avertizarea scrisă "Nu semnați niciun contract!". Vorbitoarea din clip, europarlamentara de extremă-dreapta Diana Șoșoacă, spune:

Atunci când, sub egida acestui contract semnat, copiii sunt la școală, autoritatea părintească nu mai există. (...) Este inacceptabil să văd din partea ministrului învățământului o astfel de aserțiune care te trimite exact în epoca de piatră sau într-un stadiu în care nu ai creier.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-09-13 at 11.01.40.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 13 septembrie 2024, la ora 08:03:48 UTC)

Clipul, care are zeci de redistribuiri pe TikTok, răspândește afirmații false.

Odată cu anul școlar 2024-2025, care a început în 9 septembrie 2024, au apărut modificări la Contractul educațional semnat de părinți și directorii de școli pentru elevii care intră în clasa pregătitoare, a V-a sau a IX-a. Contractul nu este un document nou și face parte din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin ordin al ministrului Educației (arhivat aici), introdus prima oară în 2020, care trece în revistă drepturile și obligațiile părinților, elevilor și cadrelor didactice din școlile și liceele din România.

Screenshot 2024-09-16 at 15.59.57.png

(Sursa: captură de ecran www.edu.ro, făcută luni, 16 septembrie 2024, ora 16:00 EET)

La Anexa 5, care este modelul de contract educațional, sunt stipulate obligațiile părinților, copiilor și personalului didactic în ceea ce privește timpul petrecut de elevi la școală (arhivat aici). Părinții au obligația, printre altele, să asigure frecvența minorilor la ore, să prezinte documentele solicitate pentru înmatriculare, să anunțe dacă elevul este bolnav cu potențial infecțios, să participe la ședințele cu părinții fizic sau online și să ia legătura cel puțin o dată pe lună cu diriginții sau învățătorii, pentru a rămâne la curent cu evoluția școlară a copiilor lor. Documentul nu conține nicio mențiune referitoare la limitarea accesului părinților în școli sau imposibilitatea de a lua decizii privind propriii copii în timp ce aceștia sunt la clasă.

Potrivit modificărilor implementate odată cu noul contract, nesemnarea acestuia poate duce la amendă între 1.000 și 5.000 de RON sau la muncă în folosul comunității pentru partea care refuză - fie părinți, fie directori de școli. Dincolo de aceasta, nu există clauze de forță majoră care să tragă la răspundere nici părinții, nici directorii de școli în eventualitatea nerespectării clauzelor din contract (arhivat aici).

Nu există nicio dovadă că semnarea contractului implică pierderea autorității părintești și că acest lucru a fost confirmat de ministrul Educației, Ligia Deca, așa cum spune europarlamentara Diana Șoșoacă în video. Mai mult, Deca nu a fost niciodată citată făcând astfel de declarații, iar Ministerul Educației a demontat afirmația pe pagina sa de Facebook.

Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești! (...) Această afirmație nu aparține ministrului Educației! Informația a apărut pe rețelele de socializare și nu provine din surse oficiale -, se arată în declarația publicată de minister pe social media.

Screenshot 2024-09-16 at 16.17.14.png

(Sursa: captură de ecran pagina de Facebook a Ministerului Educației, făcută luni, 16 septembrie 2024, ora 16:15 EET)

Lead Stories România a demontat, în 2023, afirmații similare legate de modalități prin care statul român urmărea să anuleze autoritatea părintească în scopul vaccinării forțate a minorilor.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta