Este adevărat că Uniunea Europeană (UE) interzice tuturor șoferilor să conducă noaptea? Nu, nu este adevărat: UE lucrează pe termen lung la un pachet legislativ care să reducă rata accidentelor rutiere și care implică, printre altele, dezbaterea unor restricții pentru șoferii începători - cum ar fi deplasarea pe timpul nopții.
Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) de pe TikTok, pe 7 septembrie 2024, cu descrierea „Interzis condusul noaptea! Nebunia UE". Autorul clipului a mai descris:
Uniunea Europeană impune noi restricții: toată lumea acasă de la miezul nopții până la 6 dimineața - Interdicțiii pentru șoferi
Așa arăta postarea de pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: Captură de ecran TikTok, făcută marți, 10 septembrie 2024, ora 16:13 EET)
Uniunea Europeană vrea să completeze directiva Carnetului de condus (arhivat aici) și propune introducerea unor noi reguli rutiere care ar putea reduce semnificativ accidentele și decesele în rândul șoferilor începători și ar putea ajuta la asigurarea faptului că șoferii periculoși vor fi sancționați pentru mai multe tipuri de infracțiuni rutiere, comise între granițele statelor membre. Aceste propuneri vin și pentru că un raport de impact (arhivat aici) asupra siguranței rutiere, realizat de Comisia Europeană, arată că lipsa de experiență și vârsta fragedă sunt factorii principali care ridică ratele accidentelor din UE. Raportul Comisiei declară următoarele:
Studii multiple au demonstrat că lipsa experienței de conducere se traduce printr-o probabilitate mai mare de a fi implicat în accidente rutiere precum și de încălcări grave ale legilor rutiere. Acei puțini kilometri parcurși afectează capacitatea de a controla în mod adecvat vehiculul în situații dificile și crește tendința de a comite erori operaționale - de exemplu, frânare puternică sau urmărire apropiată - și crește probabilitatea de a fi implicat în evenimente apropiate de accidente. Raportul arată că elementul care lipsește în pregătirea și testarea actuală a șoferilor era conștientizarea riscurilor și exercițiile de pregătire a pericolelor.
Printre modificările ce vizează șoferii începători se numără: limita de toleranță zero la alcool pentru cel puțin doi ani de la trecerea unui test; limită de viteză sub 91 km/ oră pentru începători; restricționarea lor de a călători cu alți începători în mașină sau interdicția șoferilor din aceeași categorie de a călători noaptea. Scopul celei din urmă ar fi să împiedice toți șoferii novici - adică persoanele care au permis de conducere de mai puțin de trei ani -, să conducă de la miezul nopții până în zori.
„Asta pentru că accidentele șoferilor tineri se întâmplă mai mult noaptea, și frecvent ca urmare a pierderii controlului volanului și a vitezei mari. Chiar și consumul de alcool în cantități mici are un impact mai mare asupra tinerilor decât asupra șoferilor experimentați", arată Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) (arhivat aici). Astfel că riscurile accidentelor rutiere sunt de două ori mai mari când vine vorba de tineri între 15-24 de ani în spatele volanului, conform unui alt raport în siguranță rutieră al Comisiei Europene (arhivat aici), concentrat pe novici. Și riscul nu este doar pentru ei înșiși, subliniază reprezentanții ETSC - pentru fiecare șofer tânăr ucis într-un accident, în medie mor și alte 1,3 persoane.
Momentan, însă, directiva este încă în dezbateri, iar în draftul existent (arhivat aici), amendamentul privind condusul noaptea nu este redactat sub o formă care să interzică începătorilor (sau celor experimentați) acest lucru, ba dimpotrivă. Amendamentul 122, articol 15, paragraf 3, spune că „statele membre pot stabili norme suplimentare aplicabile pe teritoriul lor șoferilor începători, în timpul perioadei de probă, pentru a asigura siguranța rutieră. Aceștia informează Comisia cu privire la aceasta (n.r. la stabilirea normelor). Aceste reguli nu limitează conducerea pe timp de noapte".
Dezbaterile pe marginea directivei fac parte dintr-un set mai amplu de reglementări UE, cu scopul de a face șofatul și șoselele mai sigure. Obiectivul pe termen lung al UE, numit „Viziunea Zero" (arhivat aici) este să se apropie cât mai mult de zero decese în transportul rutier până în 2050, în contextul în care rata deceselor în accidente rutiere a crescut cu 4% în UE în 2022 față de 2021. Eforturilor UE se alătură și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care a adoptat, împreună cu Organizația Națiunilor Unite (ONU) un Plan global pentru Deceniul de Acțiune (arhivat aici), ce a fost lansat în octombrie 2021. Ambiția proiectului este să „îmbunătățească siguranța rutieră la nivel mondial", prin prevenirea a cel puțin 50% din decesele și accidentele rutiere până în 2030.
Dintre toate țările membre ale Uniunii, România are cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere, potrivit Observatorului European pentru Siguranță Rutieră (arhivat aici). Astfel că și codul rutier din România este în dezbateri, iar o parte din modificări (teste antidrog și amenzi mai stricte la viteză) vizează și șoferii începători și vin în urma unor accidente rutiere provocate de șoferi tineri (arhivat aici), care s-au soldat cu moartea altor tineri, noaptea. Printre modificări se numără limitarea vitezei, în afara localităților, pentru cei care au mai puțin de un an de practică, cu 20 km/h mai puțin decât viteza admisă în mod normal pentru categoria din care fac parte mașina condusă, după cum arată Ordonanța de urgență privind circulația pe drumurile publice (arhivat aici).
Așadar, siguranța rutieră și elaborarea unor reguli mai stricte, în special pentru șoferii începători, se numără printre prioritățile europene, cât și printre cele ale României, însă nu există, în momentul de față, un document legislativ care să ateste că în România sau în alt stat membru UE va fi interzis condusul pe timpul nopții, pentru toți șoferii.