Fact Check: România NU a cedat spațiul aerian către NATO pentru a intra în Schengen

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU a cedat spațiul aerian către NATO pentru a intra în Schengen Fals

Este adevărat că România a cedat spațiul aerian către NATO pentru a intra în spațiul Schengen? Nu, nu este adevărat: suveranitatea aeriană este un drept fundamental al unui stat de a reglementa utilizarea spațiului său aerian, iar intrarea României în spațiul Schengen nu anulează acest lucru.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) pe 13 decembrie 2024. Vorbitoarea a spus următoarele:

Ăsta a fost trocu? Adică ne dați Schengen și noi cedăm spațiul aerian românesc?

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-12-15 at 10.56.21.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 16 decembrie 2024, la ora 8:00 EET)

Afirmația conform căreia aderarea României la Spațiul Schengen a implicat cedarea controlului asupra spațiului său aerian către NATO, obligând astfel trupele române să participe la războiul din Ucraina, este neîntemeiată și falsă.

La 12 decembrie 2024, Uniunea Europeană a anunțat că România și Bulgaria au devenit pe deplin parte a spațiului Schengen. Consiliul European a votat în unanimitate pentru ca cele două țări să elimine toate controalele la frontierele terestre interne începând cu data de 1 ianuarie 2025, după ce controalele la frontierele aeriene și maritime fuseseră eliminate deja pe 31 martie 2024. Intrarea României și Bulgariei în Schengen a fost posibilă ca urmare a deciziei Austriei de a-și regândi dreptul de veto, aceasta fiind inițial preocupată de riscul imigrației ilegale. (arhivat aici)

În ceea ce privește controlul spațiului aerian, România, în calitate de membru NATO din 2004, colaborează cu alianța militară pentru a asigura securitatea regională. Aceasta include misiuni comune de poliție aeriană și activități de supraveghere, în special ca reacție la incidente precum drone rusești care încalcă spațiul aerian românesc. Aceste măsuri nu echivalează cu renunțarea României la suveranitatea asupra spațiului său aerian. (arhivat aici)

În plus, NATO funcționează pe baza principiului apărării colective, așa cum este subliniat în Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care prevede că un atac armat împotriva unui membru NATO este considerat ca fiind un atac împotriva tuturor. (arhivat aici)

Acest principiu nu obligă statele membre să desfășoare trupe fără acordul propriului guven național. Prin urmare, NATO nu poate obliga trupele românești să se angajeze în conflictul din Ucraina, sau în oricare alt conflict, fără aprobarea explicită a României.

Totodată, suveranitatea aeriană este dreptul fundamental al unui stat de a reglementa utilizarea spațiului său aerian și de a-și aplica legislația aeronautică. Conform Codului Aerian, parte a Legii 21/2020, Capitolul 3 privind spațiul aerian național, Secțiunea 1, Articolul 8 stipulează că spațiul aerian național "reprezintă coloana de aer situată deasupra teritoriului în care România îşi exercită suveranitatea, până la limita inferioară a spaţiului extraatmosferic". (arhivat aici)

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta