Fact Check: NATO NU a trimis arme spre Ucraina prin Iași, România, pe 18 mai 2023

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: NATO NU a trimis arme spre Ucraina prin Iași, România, pe 18 mai 2023 Exercițiu

Este adevărat că mai multe vehicule militare și de poliție care au trecut prin Iași pe 18 mai 2023 transportau arme trimise de NATO Ucrainei? Nu, nu e adevărat: convoiul era un batalion român care se întorcea de la un exercițiu militar multinațional desfășurat în Polonia.

Afirmația a apărut în mai multe videoclipuri pe TikTok, cum ar fi acesta (arhivat aici), încărcat pe 20 mai 2023. Intitulat "Armament trimis către Ucraina!!! Pace pentru România cerem!!!", clipul avea următoarea descriere:

PACE PENTRU ROMÂNIA!!!! #PACE#foryoupage #viral #urgent #politica #razboi#ucraina#rusia#Romania#arme#@Diana Iovanovici-Șoșoacă @Silvestru_SOSoaca CEREM PACE!!!!! ROMANIA SA RAMANA NEUTRĂl!!!! LUATI LABELE DE PE ROMANI SI ROMANIA!!!!! #NĂPÂRCILOR!!!!!!!

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui articol:

TikTok screenshot

(Sursă: captură de ecran TikTok)

Între 28 aprilie și 18 mai 2023, peste 400 de soldați și aproximativ 60 de mijloace tehnice din două batalioane române de infanterie au participat la un exercițiu multinațional din Polonia numit Anakonda 23 (arhivat aici), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN) (arhivat aici).

La data de 18 mai 2023, unul dintre aceste batalioane se întorcea în orașul de bază, Iași.

Senatoarea Diana Șoșoacă, liderul partidului S.O.S. România, a filmat convoiul dintr-o mașină aflată în spatele lui, a transmis live pe Facebook și a susținut că vehiculele transportau arme din partea Alianței Nord-Atlantice (NATO) spre frontul de război din Ucraina.

Dar acesta era un convoi format din personalul și echipamentul militar al Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni" aflat în drum spre casă, a explicat MApN pentru Lead Stories România într-un e-mail din 23 mai 2023. Biroul de presă al ministerului a adăugat:

În compunerea coloanei se aflau vehicule militare de transport, echipamente militare și transport personal, acestea executând deplasarea însoțite de echipaje de poliție militară pentru a asigura fluidizarea circulației în conformitate cu legislația în vigoare.

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta