Fact Check: UE NU impune cardul european de vaccinare din septembrie 2024

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: UE NU impune cardul european de vaccinare din septembrie 2024 Proiect pilot

Este adevărat că Uniunea Europeană impune implementarea cardului european de vaccinare din septembrie 2024 pentru o mai bună supraveghere a populației? Nu, nu este adevărat: UE lansează un proiect pilot, opțional, în cinci state pentru a oferi cetățenilor posibilitatea să-și gestioneze digital informațiile despre vaccinurile administrate.

Afirmația a apărut într-un clip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 29 iulie 2024 cu caption-ul "Cardul european de vaccinare din septembrie". Vorbitorul din clip spune:

Ia uitați ce intră din septembrie: pentru o mai bună supraveghere Uniunea Europeană vrea să implementeze cardul european de vaccinare. Din septembrie 2024. Proiectul va fi introdus mai întâi în cinci state - nu contează care sunt statele alea. Contează că Uniunea Europeană și noii membri ai Parlamentului European vor vota legea care li se va pune în față. Cine va suferi? Noi, europenii. Mă rog, noi românii suntem europeni de mâna a treia, știm bine asta. Dar globaliștii continuă cu povestea lor.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-08-05 at 14.58.55.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 5 august 2024, ora 12:00:18 UTC)

Cardul european de vaccinare nu va fi implementat forțat începând cu septembrie 2024. Proiectul Uniunii Europene EUVABECO, menit să lanseze instrumente de sprijinire a eforturilor de vaccinare, demarează un proiect pilot (arhivat aici) în septembrie 2024 în cinci țări: Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia.

EUVABECO va testa soluția sa digitală pentru un card european de vaccinare, cu scopul de a-l pune la dispoziția tuturor țărilor UE la o dată ulterioară. Instrumentul va stoca fișele de vaccinare ale cetățenilor și le va permite acestora să acceseze, să transfere și să controleze online datele lor.

image.png

(Sursa: www.euvabeco.eu, imagine descărcată luni, 5 august 2024, ora 17:15)

Utilizatorii vor avea capacitatea de a prezenta cardul, care conține datele lor de vaccinare, profesioniștilor din domeniul sănătății și personalului conex. Profesioniștii din domeniul sănătății pot apoi să scaneze codul QR sau să acceseze metadatele din fișierul cardului pentru a include, evalua, completa și confirma înregistrările privind vaccinarea în cadrul sistemului lor de evidență electronică a sănătății (EHR). Acest proces asigură faptul că persoanele mențin controlul deplin asupra informațiilor lor medicale, păstrând în același timp integritatea și confidențialitatea dosarelor lor medicale,

se arată într-un comunicat de presă al EUVABECO din mai 2024.

Intenția de a avea o fișă digitală de vaccinare în UE a început în 2018, cu studii lansate în 2019, încă dinainte de începerea pandemiei COVID-19. Deși certificatul digital de vaccinare lansat în timpul pandemiei a fost văzut ca o piatră de temelie pentru viitorul sistem, acesta nu indică intenția UE de a spori supravegherea cetățenilor sau de a-i forța să se vaccineze.

Vaccinarea nu a fost niciodată obligatorie în UE sau în România, așa cum a arătat Lead Stories Romania în mai multe rânduri.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta