Fact Check: Partidele la guvernare și medicii din România NU au ucis pacienți cu COVID-19 în spitale

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Partidele la guvernare și medicii din România NU au ucis pacienți cu COVID-19 în spitale Fără dovezi

Sunt medicii români și membrii celor două partide de guvernare, social-democrații (PSD) și național-liberalii (PNL), responsabili pentru uciderea pacienților cu COVID-19 în spitale în timpul pandemiei? Nu, nu este adevărat: narațiunea a fost răspândită de partide de extremă dreapta anti-vaccin, precum AUR și S.O.S. România, și reciclată în contextul viitoarelor alegeri din 2024: prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok de filiala Stalinesti a partidului naționalist S.O.S. România, la 6 iunie 2023, cu titlul "Înainte de a vota in 2024 sa va gândiți la imaginea asta". A continuat:

Sa va aduceți aminte cum v-au omorât familiile in spitale și i-au îngropat in saci negri de plastic PSD și PNL.

În imagine apare lidera S.O.S. România, Diana Șoșoacă, ținând un sac negru în Parlament. Șoșoacă e cunoscută pentru răspândirea dezinformării despre pandemie, precum și despre războiul din Ucraina.

Iată cum arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2023-07-07 at 14.53.59.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 7 iulie 2023, ora 14:45:32)

Videoclipul face referire la două narațiuni de dezinformare pe care politicienii de extremă dreaptă precum Diana Șoșoacă le-au răspândit în România în timpul pandemiei: prima este că medicii ucid pacienți cu COVID-19 prin procedurile medicale brutale pe care le aplică și că procedurile de înmormântare în contextul pandemiei sunt lipsite de respect, profane și nenecesare (link de arhivă aici). Proceduri similare (arhivat aici) au fost aplicate și în alte țări.

Ambele narațiuni sunt puse de utilizatorul TikTok pe seama partidelor la guvernare, PNL și PSD, dar, ca orice alt stat membru UE și OMS, România a adoptat recomandările făcute de experții Organizației Mondiale a Sănătății în timpul pandemiei (arhivate aici). Alte țări au adoptat măsuri și mai severe (link de arhivă aici).

În același timp, nu există nicio dovadă că medicii au ucis oameni în spitale. Aproape 70.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în România din peste 3 milioane de cazuri, potrivit datelor OMS actualizate în timp real (arhivate aici) - în termeni procentuali, rezultatele sunt similare cu alte țări vecine din Europa de Est.

Această narațiune este o variație a celor despre „plandemie" și depopulare demontate de Lead Stories.

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta