Fact Check: Canalul TVR Târgu-Mureș NU împiedică difuzarea subtitrărilor în limba română la emisiunile în maghiară

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Canalul TVR Târgu-Mureș NU împiedică difuzarea subtitrărilor în limba română la emisiunile în maghiară Are subtitrări

Este adevărat că TVR Târgu-Mureș, canal regional al Televiziunii Române (TVR), nu oferă subtitrări în limba română pentru programele în limba maghiară pe care le difuzează pentru publicul său de etnie maghiară din regiune? Nu, nu este adevărat: TVR Târgu-Mureș oferă subtitrări în română la majoritatea emisiunilor de limbi non-române din grilele regionale.

Afirmația provine dintr-un videoclip (arhivat aici) încărcat pe 4 iulie 2023 de utilizatorul TikTok @bogdan.d.oficial (profil arhivat aici), cu următorul text:

Cat timp idiotii de la TVR Targu Mures NU subtitreaza in ROMANA, nu va mirati ca nu se Vorbeste Romana La Tg Mures. Legea 500/2002... de rahat Le permite!

Așa arăta postarea pe TikTok în momentul redactării acestui material:

Screenshot 2023-08-02 at 10.52.42.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 2 august 2023, la ora 09:35:25)

Canalul public de televiziune al României este împărțit în servicii regionale pentru a oferi programare locală și a servi nevoilor diferitelor grupuri etnice din țară. Canalul regional TVR Târgu-Mureș vizează publicul din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș și oferă 38 de ore de programare pe săptămână în trei limbi - română, maghiară și germană, jumătate dintre programele din studio fiind destinate minorităţilor din acele județe.

Potrivit paginii oficiale TVR Târgu Mureș (arhivată aici), majoritatea emisiunilor sale au subtitrare în română și, așa cum se vede pe TVR+, platforma online a TVR (arhivată aici), programele în limba maghiară difuzate de TVR Târgu Mureș sunt disponibile online cu subtitrări în română.

Referirea la Legea 500/2002 pare incorectă, întrucât legea respectivă (arhivată aici) se referă la administrare și folosirea fondurilor publice de la bugetul de stat. Legea la care se referă, cel mai probabil, autorul acestei postări este Legea 504/2002 (arhivată aici), care prevede că, în localitățile în care o minoritate națională reprezintă mai mult de 20% din populație, radiodifuzorii trebuie să furnizeze programe în limba minorității respective.

Potrivit Recensământului Populației și Locuințelor din 2021 al Institutului Național de Statistică (arhivat aici), 35,6% dintre locuitorii județului Mureș sunt de origine etnică maghiară, în timp ce un recensământ provizoriu publicat în 2023 (arhivat aici) spune că 54,4% dintre cetățenii din județ se consideră români și, prin urmare, se poate presupune că limba română este larg vorbită în județul Mureș.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta