Fact Check: Autoritățile române NU fură proprietatea privată de la fermieri și proprietari

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Autoritățile române NU fură proprietatea privată de la fermieri și proprietari Nu există plan

Este adevărat că autoritățile române încearcă să fure proprietățile private ale oamenilor și să îngreuneze procesul pentru cetățeni de a deține mai mult de două locuințe sau terenuri agricole, cu scopul a vinde activele țării către companii multinaționale și organizații suprastatale? Nu, nu este adevărat: nu se dezbate un astfel de plan în Parlament și dreptul la proprietate privată este consacrat în Constituție.

Afirmația a apărut într-un videoclip de pe TikTok (arhivat aici), publicat în 27 februarie 2024, cu descrierea: "Ascultați va rog frumos!, vin vremuri foarte grele , cu cat mai multe proprietăți aveți cu atât se doreste sa vi se ia proprietatea".

Vi se pregătește în acest moment luarea proprietăților, luarea proprietăților de la fermieri. Atenție, uitați-vă la mine. Cei care aveți mai mult de două apartamente, vi se pregătește luarea apartamentelor în Europa, cei care aveți proprietăți foarte mari, veți fi impozitați cu 90% pe a doua proprietate ca să puteți s-o vindeți. O să vin cu documente în acest sens.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-15 at 17.26.02.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 6 martie 2024, ora 14:29:53 UTC)

La momentul redactării acestui articol, un astfel de proiect de lege nu era dezbătut în Parlament, iar autoritățile române nu și-au anunțat intenția de a pune în aplicare o astfel de cerere. În plus, persoana care vorbește în videoclip nu prezintă nicio dovadă cu privire la afirmațiile sale. Deși impozitele au crescut (arhivate aici) pentru majoritatea sectoarelor economice, nu există nicio informație cu privire la o taxă de 90% pentru persoanele care dețin mai multe case sau proprietăți.

Dreptul la proprietate privată în România este garantat de Constituție (arhivat aici), de Codul civil (arhivat aici) și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (arhivat aici). În plus, România are cea mai mare rată de proprietate a locuințelor din Uniunea Europeană, conform Eurostat (arhivat aici).

Afirmația a fost făcută la un protest al fermierilor din România din 1 februarie 2024 (arhivat aici), în cadrul unei emisiuni TV de la postul de știri Realitatea Plus, intitulată „Caravana România Suverană" (arhivată aici). Emisiunea TV trimite jurnaliști în zone rurale ale ţării, pentru a portretiza cum trăiesc oamenii obișnuiți. În ianuarie 2024, emisiunea a fost amendată pentru promovarea intereselor partidului de extremă dreapta, AUR, și pentru răspândirea dezinformării (arhivată aici). Fermierii români (arhivat aici) și europeni (arhivat aici) protestează încă de la începutul anului împotriva scăderii cheltuielilor la nivel național pentru sectorul lor, cât și împotriva politicilor UE.

Teorii ale conspirației despre pierderea proprietății private s-au răspândit în România în ultimii doi ani și au fost în mod constant dezmințite de verificatori de informații la nivel local (arhivat aici), inclusiv de către Lead Stories România.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta