Fact Check: Băncile NU vor limita plățile cu cardul dacă acestea depășesc un prag de amprentă de carbon

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Băncile NU vor limita plățile cu cardul dacă acestea depășesc un prag de amprentă de carbon Nicio limită

Este adevărat că băncile pot limita folosirea cardurilor bancare și operațiunile de cheltuieli ale clienților, dacă achizițiile efectuate cu cardul depășesc o anumită limită a amprentei de carbon? Nu, nu este adevărat: calculatorul amprentei de carbon este un instrument pe care multe bănci l-au introdus în ultimii ani pentru a încuraja oamenii să fie mai atenți la comportamentele de consum și cum ar putea afecta acestea clima. Nu există nicio dovadă că băncile intenționează să pună limite pe cardurile bancare în funcție de amprenta de carbon.

Afirmația a apărut într-un videoclip pe TikTok care nu mai este disponibil online, dar care este arhivat aici, pe 16 noiembrie 2023, cu următoarea descriere:

Boala limitării cash-ului a ajuns și în Moldova

Vorbitoarea din clip declara:

Odată ce atingeți o anumită limită a amprentei de carbon cu cheltuielile, băncile vă vor împiedica să cumpărați și să achiziționați lucruri cu cardul. Sfânta bancă austriacă are un calculator al amprentei de carbon, care este doar informativ acum. Dar, în curând, vor spune că, după o anumită cantitate de amprentă de carbon pe care ați produs-o, nu veți mai putea plăti cu cardul.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2024-09-18 at 08.24.12.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 1 decembrie 07:08:47 2023 UTC)

Nu este clar la ce bancă austriacă se referă vorbitoarea din videoclip. Dar în cazul celei mai mari bănci comerciale din Austria, Erste AM (arhivat aici) angajamentele cu privire la emisiile de carbon se referă la portofoliile de credite și investiții în sectoare și companii cu impact ridicat asupra climei, inclusiv în sectoarele cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră. În 2015, Erste Asset Management a devenit prima companie (arhivat aici) din Austria care a semnat Angajamentul privind emisiile de carbon de la Montreal și este membră a Alianței bancare Net-Zero. Cu toate acestea, Erste Group nu pare să aibă o aplicație sau un interes în calcularea amprentei de carbon a clienților săi rezultată din cheltuielile personale ale acestora.

Nu există nicio dovadă care să sugereze că băncile intenționează să asocieze limitele de cheltuieli personale ale titularilor de carduri cu posibilele date privind amprenta de carbon. În ultimii ani, băncile au introdus aplicații de urmărire a emisiilor de dioxid de carbon (arhivat aici), ca o modalitate prin care clienții să fie conștienți și mai atenți la amprenta generată de comportamentul lor de consum. Alte bănci din Europa și din întreaga lume au inclus această funcție (arhivat aici) în aplicațiile lor bancare mobile sau au creat aplicații separate pentru a ajuta clienții să urmărească emisiile de carbon generate de cheltuielile lor.

Cu toate acestea, băncile cu sediul în Europa nu pot limita cheltuielile titularilor de carduri și utilizarea cardurilor bancare fără un motiv rezonabil și un acord prealabil și fără să încalce drepturile privind serviciile financiare care reglementează relațiile dintre bănci și clienți.

Băncile au dreptul de a modifica termenii și condițiile, dar trebuie să informeze clienții (arhivat aici) și să le acorde timp pentru a închide contul sau pentru a face alte aranjamente. Băncile pot opri sau bloca cardul, dar acestea sunt nevoite să motiveze decizia. De exemplu, Autoritatea de Conduită Financiară (arhivat aici) din Marea Britanie afirmă că o astfel de decizie poate fi luată numai ca urmare a unor „motive rezonabile", iar băncile europene trebuie să respecte normele Comisiei Europene (arhivat aici) privind drepturile consumatorilor cu privire la serviciile și produsele financiare.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta