Fact Check: România NU plătește 1.000 de euro pe zi pentru fiecare soldat NATO staționat în țară

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU plătește 1.000 de euro pe zi pentru fiecare soldat NATO staționat în țară NATO plătește

Este adevărat că România plătește 1.000 de euro pe zi pentru soldații NATO care staționează pe teritoriul României? Nu, nu este adevărat: conform politicii de finanțare a NATO, statele membre în Alianța Nord-Atlantică detașează trupe și echipamente pe bază de voluntariat, iar Aliații contribuitori acoperă costurile asociate acestor detașări. Astfel, un grup de luptă NATO staționat în prezent în România de la invadarea Ucrainei din 2022 este plătit de cele opt state membre ce contribuie la respectivul grup.

Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok la data de 12 iunie 2023, cu următoarea descriere suprapusă imaginilor:

NATO nu este defensiva!!! PLATIM 1000 de euro pentru Fiecare Soldat din Romania!!!

Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2023-06-19 at 09.45.51.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută luni, 19 iunie 2023 la ora 09:35:48)

Afirmația a fost făcută de senatoarea SOS România, Diana Șoșoacă, cunoscută pentru propaganda pro-rusă și dezinformarea legată de pandemia COVID-19, în emisiunea „Culisele Statului Paralel" difuzată de postul Realitatea TV pe 11 iunie 2023 (arhivată aici).

Conform politicii de finanțare a NATO (arhivată aici), „contribuțiile naționale la operațiunile NATO sunt suportate de țările membre individuale, incluzând forțele și capacitățile deținute de fiecare țară membră, care pot fi furnizate către NATO pentru activități de descurajare, și apărare, și operațiuni militare".

Un caz de descurajare a fost staționarea forțelor NATO în România (arhivat aici) după invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022. Aliații NATO și-au consolidat cele patru grupuri de luptă existente în Estonia, Letonia, Polonia și Lituania, și au convenit să înființeze alte patru grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Națiunea-cadru responsabilă de grupul de luptă NATO din România este Franța, cu trupe contributive din Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și SUA.

Regulile de finanțare ale NATO impun ca Aliații care detașează trupe și echipamente în mod voluntar să acopere costurile asociate desfășurării lor.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta