Fact Check: Un oficial NATO NU a declarat că civilii trebuie să se pregătească pentru un război total împotriva Rusiei

Război

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Un oficial NATO NU a declarat că civilii trebuie să se pregătească pentru un război total împotriva Rusiei Fact Check: Un oficial NATO NU a declarat că civilii trebuie să se pregătească pentru un război total împotriva Rusiei Nu va ataca

Este adevărat că amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, i-ar fi avertizat pe civilii din statele membre să se pregătească pentru un război total cu Rusia și să stocheze alimente? Nu, nu este adevărat: Bauer, într-un răspuns dat jurnaliştilor după o conferinţă NATO din ianuarie 2024, care a precedat exerciţiile militare majore, a subliniat necesitatea unor astfel de exerciţii, și faptul că statele membre ar trebui să se aștepte la "neprevăzut" în eventualele conflicte din următorii 20 de ani.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok în data de 20 ianuarie 2024 (arhivat aici), cu următoarea descriere: "Avertisment oficial Nato, este alerta de rugaciune si pocainta!"

Înalți generali și amirali ai NATO au avertizat populația membră NATO să se pregătească în caz de un răboi, care apare ad-hoc. Ne-au spus să ne pregătim cu lanterne, cu baterii, cu apă, cu alimente neperisabile, lucruri din acestea care ne-ar trebui în cazul unui atac care ar veni pur și simplu. Deci, suntem în gardă. Nu mai este un apel pur și simplu de la persoane neavizate, care ar putea dori să ne sperie - nu. Mesajul NATO a fost clar: pregătiți-vă.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-24 at 21.19.02.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 26 ianuarie 2024, la ora 07:27:55 2024 UTC)

Amiralul Rob Bauer s-a adresat presei în urma reuniunii Comitetului Militar al șefilor apărării (arhivat aici) care a avut loc în 17 ianuarie 2024, la Bruxelles. Această declarație a venit înaintea celor mai ample exerciții militare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece încoace (arhivat aici).

Acesta nu a afirmat că NATO se pregătește de război cu Rusia sau că civilii ar trebui să fie pregătiți pentru conflict armat în acest moment. În schimb, el a subliniat importanța de a fi pregătit pentru orice (arhivat aici), cu privire la potențiale conflicte din lumea occidentală în următoarele două decenii.

În videoclipul respectiv, care a fost postat și pe site-ul NATO (arhivat aici), la minutul 33:15, Bauer spune următoarele:

Nu se poate planifica totul și nu va deveni totul minunat în următorii 20 de ani. Nu spun că totul se va duce de râpă de mâine, dar trebuie să realizăm că nu este un dat faptul că trăim pe timp de pace. Și, de aceea, avem astfel de planuri, de aceea ne pregătim pentru un conflict cu Rusia și cu grupările teroriste, în cazul unui atac, dacă va fi.

Bauer a ținut să sublinieze că NATO nu are vreo intenție de a iniția conflicte, iar Steadfast Defender 2024, un exercițiu militar major (arhivat aici), a fost organizat doar în eventualitatea în care statele membre s-ar confrunta cu vreun atac.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta