Fact Check: Românii NU vor plăti 70% din salariu în impozite începând cu iulie 2024

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Românii NU vor plăti 70% din salariu în impozite începând cu iulie 2024 Taxe mai mici

Este adevărat că românii vor fi nevoiți să plătească 70 la sută din venit în impozite începând cu 1 iulie 2024? Nu, nu este adevărat: în prezent, românii plătesc statului în jur de 43 la sută din salariul lor brut. O modificare recentă a codului fiscal, care va intra în vigoare în iulie 2024, impune oamenilor să plătească o cotă de impozitare de 70 la sută numai pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată.

Afirmația a apărut într-un videoclip de pe TikTok (arhivat aici), publicat în 25 februarie 2024, cu descrierea:

70% din bani taxe. De la 1 iulie o să plătești 70% din banii tăi ca taxe.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-05-15 at 15.10.41.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 28 februarie 2024, ora 17:42:47 UTC)

Potrivit Codului Fiscal (arhivat aici) pe anul 2024, recent actualizat, cota de impozitare pentru venitul declarat este de 16 la sută, dar pentru veniturile a căror sursă nu este identificată (sau, așa-numitele „venituri nejustificate") Legea nr. 296/2023, adoptată la 1 ianuarie 2024 (arhivată aici), prevede că se poate aplica o cotă de impozit de 70 la sută.

Cei activi pe piața muncii în România se confruntă cu unele dintre cele mai mari impozite pe venit din Europa, conform unei analize efectuate în 16 țări europene de către liderii de afaceri în România (arhivat aici). Potrivit raportului, 43 la sută din salariul mediu brut merge la impozite, iar muncitorii rămân cu 57 la sută din salariu (salariul net). Impozitele obligatorii includ impozitul pe venit de 16% și impozitele suplimentare utilizate pentru pensii și asistență medicală. Unul dintre motivele pentru care impozitele din România sunt atât de mari, se arată în raport, se datorează contribuțiilor sociale la pensii și sănătate, care nu sunt plafonate (arhivat aici).

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta