Fact Check: NICIO dovadă că autoritățile au trimis RO-ALERT pentru a împiedica evenimentele Dianei Șoșoacă din nordul țării

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: NICIO dovadă că autoritățile au trimis RO-ALERT pentru a împiedica evenimentele Dianei Șoșoacă din nordul țării Nu e motivul

Este adevărat că autoritățile române au trimis, în 4 iunie 2024, notificări prin sistemul RO-ALERT cetățenilor din județele Iași și Zalău, referitoare la o furtună iminentă, pentru a împiedica evenimentele de campanie ale senatoarei Diana Șoșoacă din nordul țării? Nu, nu este adevărat: notificarea RO-ALERT a fost trimisă în 16 județe, iar furtuna care a lovit regiunea respectivă a fost una dintre cele mai severe din ultimii ani.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok în 4 iunie 2024 (arhivat aici), în care un membru al formațiunii SOS România aflat la Iași spune:

La ce se pretează ăștia, e incredibil! Cum să dai, mă, RO-ALERT la Zalău că vine furtuna și să se adăpostească toată lumea, numai ca să nu se întâlnească Diana și să nu ne întâlnim noi? Că am rămas cu toți oamenii în stradă și nu s-a dus nimeni.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-06 at 12.28.27.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 6 iunie 2024, ora 09:31:16 UTC)

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis, în 4 iunie 2024, 33 de notificări RO-ALERT populației din 16 județe pentru a o avertiza de o serie de furtuni și vijelii considerate periculoase pentru cetățeni (link de arhivă aici). Ca urmare a fenomenelor meteorologice, pompierii au fost nevoiți să intervină în 15 localități unde au fost distruse gospodării și s-au prăbușit copaci pe drumuri circulate, conform unui comunicat de presă IGSU.

În această perioadă, din cauza grindinei, în localitatea Săsarm din județul Bistrița-Năsăud au fost afectate aproximativ 240 de gospodării, fără a fi înregistrate victime. Pagubele produse locuințelor au constat în avarierea acoperișurilor, ferestrelor și a izolațiilor exterioare. De asemenea, în localitatea Răcăciuni din județul Bacău din cauza acumulării de apă și aluviuni pe carosabil, traficul rutier pe DN 2 s-a desfășurat cu dificultate pe o bandă de mers - au explicat pompierii.

Imaginile apărute în presa centrală și locală confirmă faptul că grindina căzută în timpul furtunilor din nordul și centrul țării în 4 iunie a avut mărimea unor mingi de tenis (link-uri de arhivă aici și aici).

Senatoarea SOS România Diana Șoșoacă, candidată la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024, a avut întâlniri publice cu cetățenii la Iași și Suceava în 4 iunie 2024, care nu au fost anulate (vezi capturile de ecran de mai jos).

Screenshot 2024-06-07 at 12.33.53.png

(Sursa: captură de ecran Facebook, făcută vineri, 7 iunie 2024, la ora 12:30)

Screenshot 2024-06-07 at 12.36.07.png

(Sursa: captură de ecran Facebook, făcută vineri, 7 iunie 2024, la ora 12:35)


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta