Fact Check: România NU va înceta să producă alimente în Insula Mare a Brăilei din cauza agriculturii regenerative

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU va înceta să producă alimente în Insula Mare a Brăilei din cauza agriculturii regenerative Crește recolta

Este adevărat că un parteneriat internațional pentru agricultura regenerativă va duce la 55.000 de hectare de teren sterp în România, care nu va mai putea produce alimente? Nu, nu e adevărat: programul de agricultură regenerativă (link de arhivă aici) din Insula Mare a Brăilei din România are ca scop refacerea resurselor, și nu epuizarea lor, prin captarea și stocarea dioxidului de carbon din atmosferă, creșterea biodiversității fermelor și îmbunătățirea managementului apei.

Afirmația a apărut într-un clip publicat pe TikTok în 15 decembrie 2023 (arhivat aici), cu titlul:

Renuntăm la 55.000 de hectare pentru ca asa vor globalistii. Noi vom importa mâncarea nu vom mai produce nimic.

Așa arăta postarea pe TikTok, la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-04-29 at 20.43.30.png(Sursă: captură de ecran TikTok făcută marți, 19 decembrie 2023, 08:14:26 UTC)

„România va începe experimentul despre care vă spuneam", spune vorbitorul din clip, adăugând că din cauza agriculturii regenerative -- o abordare a agriculturii care are ca scop refacerea și îmbunătățirea ecosistemelor agricole -- pământul va deveni sterp în timp, iar țara va înceta să mai producă alimente „pentru că asta vrea UE".

Acest lucru este fals. Agricultura regenerativă (link de arhivă aici) își propune să combată criza climatică cu practici care duc la o mai bună „sechestrare" a carbonului (captarea, îndepărtarea și stocarea dioxidului de carbon din atmosfera pământului) și să contribuie la creșterea rezistenței terenurilor agricole, ducând la alte beneficii precum retenția îmbunătățită a apei, care ajută biodiversitatea și duce la o erodare redusă. Scopul este de a hrăni populația într-un mod mai durabil, nu de a înceta producția de alimente.

Al Dahra, (link de arhivă aici) o companie-mamă internațională de business agricol, care se specializează în cultivarea, producția și comercializarea de furaje și produse alimentare de bază, și Agreena (link de arhivă aici), creatorul unei platforme de carbon din sol pentru fermieri, care sprijină tranziția spre o agricultură regenerativă prin finanțare și tehnologie, au semnat (link de arhivă aici) un memorandum de înțelegere în data de 10 decembrie 2023, la COP28, conferința anuală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice la nivel mondial. Parteneriatul vizează trecerea la o agricultură regenerativă în Insula Mare a Brăilei, considerată drept cea mai mare fermă (link de arhivă aici) arabilă (link de arhivă aici) din întreaga Uniune Europeană, cu peste 55.000 de hectare de teren arabil.

Al Dahra deține ferma românească din 2018, când fondul de investiții a preluat Agricost Brăila, cea mai mare companie care activează în agricultură în România. De la acel moment, compania a investit (link de arhivă aici) în tehnologie, irigare (link de arhivă aici) și în creșterea capacității de depozitare a lucernei (link de arhivă aici), printre altele. Majoritatea culturilor sunt exportate în alte ţări pentru că piaţa românească nu le poate absorbi, potrivit (link de arhivă aici) omului de afaceri Constantin Duluţe, acţionar minoritar în Agricost. Totuși, unele dintre ele, cum ar fi 30 la sută din producția de lucernă (link de arhivă aici) și 20 la sută (link de arhivă aici) din producția de grâu, sunt păstrate în România.

Ca parte a noului program, ferma românească va implementa o serie de practici agricole regenerative, potrivit Agreena, precum utilizarea optimă a culturilor de acoperire (link de arhivă aici) și perturbarea redusă a solului, îndepărtându-se, astfel, de practicile agricole convenționale și de cuantificarea reducerilor de gaze cu efect de seră și de înlăturarea dioxidului de carbon din ferme (link de arhivă aici).

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta