Fact Check: Noua Lege a Educației NU instituie "educația LGBT" sau "educația de gen"

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories

ARTICOL ACTUALIZAT: verifică actualizările mai jos.

Fact Check: Noua Lege a Educației NU instituie "educația LGBT" sau "educația de gen" Nu e un decret

Este adevărat că noua Lege a Educației pentru școlile și liceele din România instituie cursuri de „educație LGBT" sau „educație de gen", obligatorii conform UE? Nu, nu e adevărat: proiectul de lege inițial menționa că profesorii au obligația de a promova diversitatea și interzicea toate formele de discriminare, inclusiv cea bazată pe orientare sexuală. Textul final al legii a înlocuit „promovarea" cu „respectul" și a eliminat mențiunea explicită de „orientare sexuală".

Afirmația a provenit dintr-un videoclip cu senatoarea Diana Șoșoacă (arhivat aici), publicat pe TikTok la data de 22 mai 2023, cu titlul „LIVE DE URGENȚĂ!". Peste imagini, era suprapus următorul text:

Doamna senator Diana Șoșoacă, într-un live de URGENȚĂ!

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2023-06-16 at 14.32.21.png

(Sursă: captură de ecran TikTok făcută vineri, 16 iunie 2023, la ora 14:22:36)

Versiunea inițială (arhivată aici) a recentei Legi a Educației, PL-x nr. 253/2023, prevedea că personalul didactic are obligația de a promova diversitatea ca resursă de învățare (Articolul 224) și interzicea în mod explicit discriminarea pe baza orientării sexuale, printre alte criterii (Articolul 11).

Cu toate acestea, proiectul inițial, la care se face referire în videoclip, nu includea nicio mențiune despre „educație LGBT", „educație de gen" sau ideologie de gen (arhivată aici). Proiectul sublinia faptul că promovarea diversității ca resursă de învățare în școli se extinde dincolo de gen, cuprinzând un domeniu mai larg.

După reacții din partea grupărilor religioase (arhivată aici), legea a suferit modificări în Parlament. Versiunea finală, adoptată, nu mai impune „promovarea diversității", ci „respectarea diversității" (arhivată aici). În plus, expresia „orientare sexuală" a fost eliminată, iar articolul 11, care se referă la interzicerea discriminării, a fost reformulat mai puțin specific. Deși din punct de vedere tehnic include în continuare orientarea sexuală, formularea revizuită evită menționarea explicită a termenului.

Actualizări:

  • 2024-04-18T12:40:27Z 2024-04-18T12:40:27Z
    Actualizat pentru a evidenția mai bine modificările aduse proiectului de lege înainte de aprobarea acestuia.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta