Fact Check: Carnea printată 3D NU este același lucru ca și consumul de alimente ultra-procesate ce sporesc riscul de cancer sau boli cardiace

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Carnea printată 3D NU este același lucru ca și consumul de alimente ultra-procesate ce sporesc riscul de cancer sau boli cardiace Este diferită

Este carnea printată 3D echivalentul consumului de alimente ultra-procesate care ar crește riscul de cancer de colon sau boli cardiace cu 70 la sută? Nu, nu e adevărat: carnea printată 3D nu este automat un aliment ultra-procesat și, deși cel din urmă sporește riscul de probleme cardiace sau cancer, nu o face cu 70 la sută.

Afirmația a apărut într-un clip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 10 decembrie 2023, cu titlul: "Atenție la ne-atenție : consumul de mâncare procesată creste riscul de boli de inima , si cancer de colon cu peste 70%!! Aveti grija de sănătatea voastra!". Videoclipul include și următorul text suprapus imaginilor:

O fabrică din Olanda imprimă 3D 500 de tone de fripturi pe lună Compania Redefinește carnea (Redefine meat)va furniza restaurantelor germane cu fileuri imprimate. Aproximativ 10 mii de restaurante din uniunea europeana cumpara deja "carne" de la Redefine Meat. Aveți grijă ce consumați la masa de Crăciun !

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2023-12-19 at 17.20.21.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 19 decembrie 2023, 19 15:17:41 UTC)

Afirmația combină două informații care nu au legătură una cu cealaltă. În primul rând, alimentele ultra-procesate (nu doar procesate) sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiace sau cancer, potrivit unui nou studiu publicat de jurnalul The Lancet (arhivat aici) și citat de World Cancer Research Fund (arhivat aici). Cu toate acestea, nu este menționat un risc de peste 70 la sută mai mare. Două studii anterioare (link de arhivă aici), prezentate la Societatea Europeană de Cardiologie în 2023, confirmă riscurile, afirmând că femeile care mănâncă mai multă mâncare ultra-procesată își amplifică riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 39 la sută, în vreme ce bărbații și femeile care fac acest lucru își sporesc riscul de a suferi de boli cardiace cu 24 la sută.

Alimentele ultra-procesate (link de arhivă aici) includ băuturi carbogazoase, alimente congelate din supermarket, mâncăruri prăjite, chipsuri cu arome sau cărnuri procesate precum bacon sau mezeluri -- nu orice tip de carne (arhivat aici). În același timp, carnea printată 3D nu este automat inclusă în categoria alimentelor ultraprocesate - este tot carne de origine animală, cu aceleași caracteristici ca și alimentul inițial (link de arhivă aici). Dacă o carne ultra-procesată este printată 3D, atunci va moșteni aceleași riscuri pentru sănătatea umană. Dacă o bucată de carne neprocesată ar fi printată, nu ar prezenta aceleași riscuri ca cea ultra-procesată.

Cât despre efectele concrete ale consumului de carne produsă în laborator, acestea sunt încă sub semnul întrebării, deoarece Agenția Federală pentru Hrană și Alimente din SUA (FDA) și Departamentul american pentru Agricultură abia au aprobat consumul acesteia de către oameni în 2023 (link de arhivă aici).

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta