Fact Check: România NU a acceptat să primească o cotă de imigranți din Austria în schimbul accesului la „Air Schengen"

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU a acceptat să primească o cotă de imigranți din Austria în schimbul accesului la „Air Schengen" Nicio cotă

Este adevărat că România a fost de acord să primească o cotă de imigranți din Austria în schimbul călătoriilor aeriene fără frontiere în spațiul Schengen? Nu, nu este adevărat: condiția pusă de Austria în schimbul ridicării parțiale a veto-ului privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu prevede nimic în afară de ce a fost deja stipulat de Regulamentul Dublin. Acesta spune că cele două țări vor trebui să accepte imigranții cărora li se refuză azilul în Austria și care au intrat prima dată în Europa prin România sau Bulgaria, astfel încât cererile lor de azil să poată fi examinate direct în statele prin care au intrat prima dată.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok, pe 17 decembrie 2023. În descrierea clipului, vorbitorul spunea:

Ciolacu și înțelegerile sale

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2024-09-09 at 09.40.13.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 19 decembrie 2023, 10:41:13 UTC)

În videoclip, vorbitorul se referă la prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și spune următoarele:

Marcel Ciolacu s-a înțeles cu oficialii austrieci să primească imigranții din Siria și Afganistan în schimbul accesului României la Air Schengen. Ce nu spune premierul Ciolacu este ce fel de înțelegere are cu Austria și ce cote de imigranți își va asuma în numele României - unde îi vom găzdui și pe banii cui?

Alte clipuri, cum ar fi acesta - care nu mai este disponibil online, dar care este arhivat și poate fi accesat aici -, postat pe TikTok pe 15 decembrie 2023, susțin că România va primi „imigranții Austriei" și că procesul de returnare a imigranților ilegali din Austria în România este deja în desfășurare. Acest lucru nu este adevărat.

Austria, care conduce opoziția față de aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen din cauza îngrijorărilor legate de imigrația ilegală, s-a oferit să-și relaxeze poziția (arhivat aici), permițând cetățenilor din cele două țări să zboare în Europa fără a trece prin controlul pașapoartelor - așa-numitul Air Schengen - dacă cele două țări îndeplinesc o serie de condiții.

La 11 decembrie 2023, ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat pentru postul public de televiziune ORF (arhivat aici), citat de presa austriacă și internațională (arhivate aici și aici), că Viena a comunicat Comisiei Europene trei condiții clare care trebuie îndeplinite pentru ca cetățenii români și bulgari să aibă acces la Air Schengen, dispoziție ce nu include călătoriile terestre. Comisia a confirmat că a primit solicitarea Vienei (arhivat aici).

Primele două condiții prevedeau sporirea supravegherii și a securității la frontierele externe ale Bulgariei și României, potrivit ORF (arhivat aici), în timp ce a treia condiție solicita ca cele două țări să accepte imigranții cărora li s-a refuzat azilul în Austria și care au intrat în bloc prin România, respectiv Bulgaria.

Această condiție pune în aplicare normele existente, stipulate în Regulamentul Dublin, care impune solicitanților de azil să își depună cererile în prima țară UE în care ajung. Articolele din mass-media nu menționează nicio discuție legată de faptul că cele două țări ar trebui să primească o cotă de imigranți, conform unei căutări efectuate prin indexul Google News de mii de site-uri de știri credibile, pe 22 decembrie 2023, folosind următorii termeni: „austria romania air schengen imigrant quota" (arhivat aici). Poziția Austriei se referă doar la solicitanții de azil care au intrat în UE prin România.

Conform legislației românești (arhivat aici), un solicitant de azil trebuie să depună o cerere de azil pe teritoriul României, iar dacă cererea este acceptată, persoana obține statutul de refugiat. În 2022, doar sub 3% dintre migranții care au ajuns în spațiul Schengen au trecut prin România, iar aceste intrări pe teritoriul României au fost făcute prin Serbia sau Bulgaria, potrivit Raportului de analiză a riscurilor 2022-2023 al Agenției Europene a Poliției de Frontieră, Frontex. Niciun migrant ilegal nu a intrat în spațiul Schengen dinspre Marea Neagră (arhivat aici).

Premierul Marcel Ciolacu a negat afirmația care se regăsește în clipul TikTok de mai sus, caracterizând ideea cotelor de imigranți drept o manipulare, conform unui interviu acordat postului român de televiziune Digi24, pe 11 decembrie 2023 (arhivat aici).

Acesta a declarat următoarele:

Când ei (imigranții) cer azil sau sunt depistați de autoritățile austriece, traseul lor este cunoscut, pentru că facem schimb de informații [...] Discuția cu ministrul de interne a fost despre cei 3% care au tranzitat România. Nu este vorba de cote, de Afganistan sau de sirieni. Nimeni nu a vorbit despre astfel de lucruri.

Ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu, a confirmat spusele lui Ciolacu la întoarcerea de la o întâlnire a statelor membre în cadrul Forumului de la Salzburg (arhivat aici). Întâlnirea s-a desfășurat în Slovenia între 11-12 decembrie 2023, unde ministrul Predoiu s-a întâlnit cu omologul său austriac Gerhard Karner. „Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce ei (imigranții - n.r.) ajung în Austria și se constată că sunt imigranți ilegali, conform regulilor existente, ei sunt trimiși în țara din care au venit, adică România", a spus Predoiu în cadrul unei declarații publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (arhivat aici). „Nu este vorba despre nicio altă cerință. Deci nu există nimic nou pe care România să fie obligată să îl respecte, față de ceea ce au stabilit deja criteriile Schengen", a adăugat acesta.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta