Fact Check: România NU va limita folosirea mașinilor de pasageri la mai puțin de 6.500 de kilometri pe an

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU va limita folosirea mașinilor de pasageri la mai puțin de 6.500 de kilometri pe an Fact Check: România NU va limita folosirea mașinilor de pasageri la mai puțin de 6.500 de kilometri pe an Niciun plan

Este adevărat că o hotărâre guvernamentală de implementare a Strategiei pe Termen Lung pentru România pentru Reducerea Emisiilor de Gaze de Seră restricționează folosirea mașinilor de pasageri pentru mai mult de 6.500 de kilometri pe an? Nu, nu e adevărat: strategia, al cărei scop este atingerea neutralității climatice în România până în 2050, nu urmărește o astfel de măsură. Numărul este folosit ca parametru, bazat pe statisticile UE din 2010 până în 2019, pentru a găsi posibile modele de evaluare a impactului diferitelor strategii referitoare la viitoarele nevoi de energie și de schimbare climatică.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok în 14 decembrie 2023 (arhivat aici), cu următoarea descriere:

Atenție! A apărut o HG care limitează folosirea mașinilor personale la 6.500km/an.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2023-12-15 at 10.11.20.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 15 decembrie 2023, 08:07:30 UTC)

Vorbitoarea din video spune că noua hotărâre al cărei scop este combaterea poluării în România "nu are nimic rațional în ea". Un exemplu în acest sens, continuă ea, este că "limitează dreptul la circulație".

"Dacă deții un autovehicul personal, hotărârea stabilește că acest vehicul personal nu ar trebui folosit mai mult de 6.500 de kilometri pe an," spune aceasta, adăugând că, în opinia ei, acest număr este "foarte puțin". Afirmația nu este adevărată.

Adoptată la final de noiembrie 2023 și publicată în decembrie 2023 în Monitorul Oficial -- instituția care publică fiecare act normativ adoptat în România -- Hotărârea de Guvern 1215/2023 (arhivată aici) implementează Strategia pe Termen Lung pentru România pentru Reducerea Emisiilor de Gaze de Seră - România Neutră în 2050.

Strategia este în concordanță cu Legea europeană a climei (arhivată aici), care urmărește reducerea emisiilor de gaze de seră cu cel puțin 55 la sută până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și transformarea economiei europene în "neutră climatic" până în 2050 (arhivată aici). Acest lucru înseamnă atingerea unui prag net zero de emisii de gaze de seră în statele membre, în mare parte prin eliminarea emisiilor, investirea în tehnologie verde și protejarea ariilor naturale.

Strategia pe termen lung a României propune măsuri de politici pentru decarbonizarea a șase sectoare cheie: Energie, Transport, Clădiri, Încălzire și Răcire, Agricultură și Silvicultură, și Deșeuri (link de arhivă aici). Aceasta analizează trei scenarii -- scenariul de referință, scenariul mediu și scenariul României neutre -- și stipulează că al treilea a fost selectat de autoritățile române pentru a fi implementat până în 2050.

În sectorul de Transport (secțiunea 6.2 din document - arhivată aici), strategia urmărește să atingă neutralitatea climatică prin introducerea autovehiculelor electrice sau pe bază de hidrogen și prin creșterea numărului de stații de încărcare pentru mașini electrice, astfel încât din ce în ce mai puține autovehicule să folosească benzină sau motorină.

Strategia nu menționează impunerea, în viitor, a unei limite de 6.500 de kilometri pe an pentru folosirea mașinilor personale.

Un tabel la pagina 15 a Strategiei menționează trei medii aritmetice de kilometraj (numite mai apoi "presupuneri", în text) pentru fiecare din cele trei scenarii, și includ un număr de 6.500 de kilometri pe an pentru mașini.

Screenshot 2023-12-15 at 11.46.46.png

(Sursă: captură de ecran din Strategia pe Termen Lung pentru România pentru Reducerea Emisiilor de Gaze de Seră - România Neutră în 2050, vineri, 15 decembrie 2023, 09:46:46 UTC)

Secțiunea Anexe de la finalul documentului (pagina 90) explică faptul că aceste valori sunt parametri medii bazați pe statistici recente, nu restricții ce vor fi impuse în viitor și care vor limita folosirea mașinilor personale.

Pagina 98 a aceluiași document arată că dimensiunile kilometrajului mediu per tip de vehicul au fost folosite pentru a crea diferite scenarii, bazate pe statistici Eurostat (Motor vehicle movements on national and foreign territory) și ale Institutului Național de Statistică din perioada 2010-2019.

Screenshot 2023-12-15 at 11.47.58.png

(Sursa: Sursă: captură de ecran din Strategia pe Termen Lung pentru România pentru Reducerea Emisiilor de Gaze de Seră - România Neutră în 2050, vineri, 15 decembrie 2023, 09:47:58 UTC)

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta