Fact Check: O activistă de mediu NU a cerut, în cadrul WEF 2024 la Davos, o lege care să catalogheze fermierii drept criminali

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: O activistă de mediu NU a cerut, în cadrul WEF 2024 la Davos, o lege care să catalogheze fermierii drept criminali Limite

Este adevărat că o panelistă la Forumul Economic Mondial (WEF) din 2024 a spus că ar trebui să existe o lege care să eticheteze fermierii drept infractori sau „ucigași" pentru distrugerea naturii? Nu, nu este adevărat: Jojo Mehta, co-fondatoarea și directoarea executivă a Stop Ecocide International, care militează pentru ca distrugerea mediului să fie recunoscută ca infracțiune penală, a susținut la Davos că ar trebui impuse limitări unor jucători mari, cum ar fi companiile agricole și producătorii de energie, nu indivizilor obișnuiți, pentru a reduce daunele aduse naturii.

Afirmația a apărut în acest videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok în 19 ianuarie 2024, intitulat „💯💯💯Nu renunța la numerar 💯💯💯".

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-01-24 at 16.34.22.png

Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 24 ianuarie 2024, ora 14:35:53 UTC)

Femeia care vorbește în videoclipul TikTok rezumă mai multe știri, inclusiv rapoarte despre Mehta și WEF. Ea spune la minutul 01:30:

La Davos, o activistă nebună a cerut introducerea unei legi care să eticheteze fermierii, crescătorii de animale și producătorii de energie drept ucigași. Da, ei distrug natura. Ai auzit bine.

Autoarea videoclipului TikTok arată o captură de ecran a unui articol publicat pe site-ul românesc Ziua News (arhivat aici) în 19 ianuarie 2024, cu titlul: „Davos: Fermierii și producătorii de energie să fie asimilați criminalilor de război pentru daunele provocate naturii".

Ambele afirmații sunt inexacte și scoase din context. Activista pentru climă și mediu Jojo Mehta, la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, a explicat conceptul de „ecocid" în timpul unei discuții intitulate „Where Nature Meets Conflict", pe 16 ianuarie 2024. Începând cu minutul 10:22 al conversației (arhivat aici), ea spune că ecocidul reprezintă pagube în masă și distrugerea naturii, și că organizația Stop Ecocide International și alții militează pentru ca ecocidul să fie recunoscut legal ca o infracțiune gravă pentru că „avem un fel de obicei foarte înrădăcinat de a nu lua daunele aduse naturii la fel de în serios precum luăm daunele aduse oamenilor și proprietății".

Ea a explicat, de asemenea, că ar trebui să existe limite prevăzute de lege pentru a reduce daunele pe care agricultura le provoacă naturii:

Dacă faci campanie pentru drepturile omului, cel puțin știi că crimele în masă și tortura și toate aceste lucruri sunt crime grave, dar nu există echivalent în spațiul de mediu. Spre deosebire de o crimă internațională precum genocidul, care implică o intenție specifică, cu ecocid ceea ce vedem este, de fapt, ceea ce oamenii încearcă să facă, ceea ce încearcă să facă afacerile, este să câștige bani, este să deschidă ferme, este să pescuiască, este să facă toate aceste lucruri. care produc energie și așa mai departe. Dar ceea ce lipsește este conștientizarea și conștiința în jurul efectelor secundare, în jurul daunelor colaterale care se întâmplă cu asta.

Ea a adăugat că stabilirea limitelor și a parametrilor de siguranță pentru a evita daune grave, pe termen lung și larg răspândite, ar conduce deciziile la nivel înalt într-o direcție mai sănătoasă.

În restul discuției, Mehta a menționat companii, nu persoane fizice, ca fiind vizate de legislație.

Un mesaj text postat pe pagina principală a site-ului The Stop Ecocide International (arhivat aici la 24 ianuarie 2024), intitulat „Oamenii obișnuiți care doar încearcă să își câștige existența nu sunt responsabili pentru ecocid", menționează discuția WEF și adaugă două citate atribuite lui Mehta ce clarifică activitatea organizației:

Această legislație se adresează doar actorilor cei mai puternici din industrie și guvern, unde lipsa de responsabilitate și nerespectarea cadrelor de reglementare sau de drepturi existente pot duce la amenințarea sau distrugerea ecosistemelor întregi.

Oamenii obișnuiți care încearcă doar să își câștige existența pur și simplu nu sunt responsabili pentru defrișările în masă, poluarea chimică sau distrugerea în masă a speciilor marine. În schimb, este timpul să stabilim parametrii de siguranță care să ghideze și să tragă la socoteală acei indivizi cu responsabilitate pentru sectoare întregi și politici naționale... exact genul de oameni care participă la Davos.

Materiale suplimentare ale Lead Stories referitoare la Forumul Economic Mondial pot fi găsite aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta