Fact Check: Doi părinți români NU au fost condamnați pentru că și-au instruit copiii acasă în încercarea de a evita măsurile de sănătate publică din pandemie

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Doi părinți români NU au fost condamnați pentru că și-au instruit copiii acasă în încercarea de a evita măsurile de sănătate publică din pandemie Înșelător

Este adevărat că un judecător a condamnat un cuplu de români pentru că au decis să-și retragă cei patru copii de la școală pentru a evita restricțiile și măsurile din timpul pandemiei? Nu, nu este adevărat: cuplul a primit o pedeapsă cu suspendare și muncă în folosul comunității din cauza calității educației la domiciliu pe care le-au oferit copiilor lor și pentru că nu au pus în aplicare programa educațională.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) în 7 ianuarie 2024. Clipul pretinde:

Parinti condamnati in prima instanta pentru ca nu au avut incredere in scoli pe timpul pandemiei.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-01-10 at 14.15.02.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 10 ianuarie 2024, ora 10 11:11:15 UTC)

Cuplul, care a rămas neidentificat, din județul Bihor a fost condamnat în primă instanță (arhivat aici) la o pedeapsă cu închisoare cu suspendare de patru luni și la muncă în folosul comunității pentru modul în care și-au educat cei patru copii la domiciliu. Decizia nu este legată de părerile lor despre măsurile din timpul pandemiei, ci de calitatea educației (arhivat aici) pe care le-au dat-o minorilor -- în vârstă de 8, 10, 11 și 13 ani.

Cazul a ajuns în instanță după ce directorul liceului din satul Bratca a denunțat părinții autorităților în 2020, din cauza faptului că aceștia au retras copiii de la școală. Publicațiile locale menționează (arhivate aici) că părinții au fost nemulțumiți de faptul că copiii trebuiau să poarte mască la școală sau să primească informații despre vaccinare, dar au avut și nemulțumiri cu privire la predarea online. În documentele obținute și publicate de ziarul Adevarul (arhivat aici) procurorii au remarcat că părinții s-au împotrivit ideii ca minorii să folosească internetul pentru orice fel de motiv, să se uite la televizor sau să frecventeze cursuri online.

După ce i-au retras de la școală, părinții i-au înregistrat pe copii la două instituții americane de educație la domiciliu -- Home Life Academy și West River Academy (arhivate aici și aici). Home Life nu necesită testare și nu recomandă nici un manual, doar ca părinții să trimită dosarele de prezență și notele de două ori pe an. Un judecător a constatat că i-au instruit pe copii (arhivat aici) folosind manuale românești pe care le-au cumpărat fără nicio îndrumare sau respectarea cerințelor educaționale. Părinții erau, de asemenea, insuficient școlarizați pentru a putea preda -- mama are doar opt clase. Asistenții sociali au mai spus instanței că cei patru copii au lacune mari în setul de cunoștințe și abilități, inclusiv socializarea (arhivat aici) cu cei de vârsta lor.

Cuplul a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru încălcarea dreptului copiilor lor la educație. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, dar până acum cei doi nu au făcut recurs (arhivat aici). De asemenea, nu este o premieră în jurisprudența românească (arhivată aici) -- au existat mai multe cazuri de părinți inculpați pentru că nu le-au oferit copiilor o educație adecvată.

Educația la domiciliu nu este reglementată sau recunoscută oficial (arhivată aici) în România. Nu este inclusă în legea de organizare a învățământului preuniversitar (arhivată aici). Orice părinte sau tutore care scoate un minor din învățământul preuniversitar este pasibil în instanță pentru restrângerea dreptului la o educație adecvată, care este garantat de Constituție. La începutul anului 2024, Ministerul Educației le-a cerut inspectorilor școlari (arhivat aici) din toată țara să informeze autoritățile cu privire la cazurile în care părinții își retrag copiii din învățământul preuniversitar obligatoriu fără a le oferi o alternativă aprobată de stat.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta