Fact Check: Ursula Von Der Leyen NU a spus că fermierii din toată Europa sunt în grevă din cauza lui Putin și a schimbărilor climatice

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Ursula Von Der Leyen NU a spus că fermierii din toată Europa sunt în grevă din cauza lui Putin și a schimbărilor climatice Anunț fals

Este adevărat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că grevele fermierilor sunt cauzate de președintele rus Vladimir Putin și de schimbările climatice? Nu, nu este adevărat: deși von der Leyen a spus că fermierii sunt printre primii afectați de efectele schimbărilor climatice, aceasta nu l-a menționat pe președintele Putin în mod direct.

Afirmația a apărut într-un videoclip pe TikTok, care a fost ulterior eliminat, dar arhivat aici, în data de 6 februarie 2024. Descrierea era următoarea:

Ursula Vonderlaer Fermierii din toată Europa sunt în grevă din cauza lui Putin și a schimbărilor climatice

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-28 at 09.19.45.png(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 8 februarie 2024, ora 19:06:57 UTC)

În data de 6 februarie 2024, von der Leyen a ținut un discurs (arhivat aici) în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (arhivat aici) de la Strasbourg, Franța, cu privire la concluziile reuniunilor Consiliului European, și în special a reuniunii extraordinare a Consiliului din 1 februarie 2024.

Von der Leyen a comentat recentele proteste ale fermierilor (arhivat aici) împotriva reducerilor naționale și a politicilor europene care au izbucnit în Germania (arhivat aici) și Franța (arhivat aici) în ianuarie 2024, care s-au răspândit apoi și în restul Europei. Printre diferitele motive ale protestelor s-au numărat și măsurile naționale de mediu, o politică agricolă europeană care este văzută ca fiind prea prietenoasă cu mediul și care nu ia în considerare nevoile lucrătorilor, și creșterea costurilor de producție.

Transcrierea discursului lui von der Leyen (arhivat aici), redată de utilizator în limba germană, cu subtitrări în limba română, este următoarea:

În timp ce Consiliul European era în sesiune, fermierii din toată Europa ieșeau în stradă. Mulți dintre ei se simt împinși într-un colț. Fermierii sunt primii care să simtă efectele schimbărilor climatice. Secetele și inundațiile le-au distrus recoltele și le pun în pericol animalele. Fermierii resimt impactul războiului rusesc, inflația, costul în creștere al energiei și al îngrășămintelor. Cu toate acestea, aceștia lucrează din greu în fiecare zi pentru a produce alimente de calitate, pe care cu toții le consumăm. Pentru toate acestea, sunt de părere că le datorăm apreciere, mulțumiri și respect.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta