Fact Check: Rapoartele "Yellow Card" NU sunt dovada faptului că Scoția are mai bine de 30.000 de "victime ale vaccinurilor COVID-19"

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Rapoartele "Yellow Card" NU sunt dovada faptului că Scoția are mai bine de 30.000 de "victime ale vaccinurilor COVID-19" Legătură falsă

Este adevărat că mai mult de 30.000 de persoane în Scoția care au avut reacții adverse sunt „victime" ale vaccinurilor COVID-19, pe baza sistemului de raportare Yellow Card din Regatul Unit? Nu, nu este adevărat: oricine poate raporta voluntar orice reacții adverse suspectate la vaccinuri și medicamente prin sistemul Yellow Card, dar asta nu înseamnă că există o relație de cauzalitate dovedită între vaccinurile COVID și cele menționate în raportări. Aproape 35.000 de reacții adverse suspectate la vaccinurile COVID au fost raportate în Scoția până la 23 noiembrie 2022, dar acestea nu au fost confirmate de către specialiști.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 13 februarie 2024, cu o descriere ce spune:

30 000 victime doar î Scoția. Un scoțian, victimă a vaccinului îl ia de gât oe primul ministru britanic

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-07-01 at 21.28.42.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 19 februarie 2024, ora 08:04:01 UTC)

Postarea arată un fragment dintr-o discuție publică live (arhivată aici) organizată de canalul britanic de televiziune GB News pe 13 februarie 2024, la care participă și prim-ministrul britanic Rishi Sunak. În respectivul fragment, un bărbat scoțian se prezintă drept John Watt, „unul dintre cei răniți de către vaccinul COVID în această țară" și i se adresează lui Sunak, spunând că „în Scoția chiar acum, conform sistemului Yellow Card, există peste 30.000 de persoane care au avut o reacție adversă la acel vaccin".

Similar cu baza de date EudraVigilance din Uniunea Europeană și Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) din Statele Unite, schema Yellow Card este operată de Agenția de Reglementare a Medicamentului și Produselor de Sănătate din Marea Britanie, care „colectează și monitorizează informații cu privire la problemele de siguranță suspectate, care implică produse de îngrijire a sănătății, cum ar fi un efect secundar din cauza unui medicament, sau un incident advers cu un dispozitiv medical." Oricine poate raporta în mod voluntar orice reacții adverse suspectate sau efecte secundare, care ar avea o potențială legătură cu vaccinurile.

Însă, un astfel de raport nu înseamnă neapărat că vaccinul a provocat acea reacție sau eveniment, explică un rezumat al raportării Yellow Card cu privire la vaccinul împotriva coronavirusului, publicat pe site-ul guvernului britanic și actualizat la data de 8 martie 2023 (arhivat aici).

Rezumatul de mai jos detaliază numărul de doze administrate de vaccinuri COVID-19 în Regatul Unit, numărul de rapoarte suspectate de reacții adverse la medicamente (RAM) și categoriile acestora. Până la 23 noiembrie 2022 inclusiv, sistemul de raportare Yellow Card a primit aproape 35.000 de rapoarte (34.992) de reacții adverse suspectate din Scoția la vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca COVID-19 și alte mărci nespecificate.

Screenshot 2024-07-01 at 21.59.34.png(Sursa: Captură de ecran a Agenției de Reglementare a Medicamentului și Produselor de Sănătate din Marea Britanie din 8 martie 2023, rezumatul raportării Yellow Card, făcută luni, 19 februarie, 2024, la ora 09:18 UTC)

Toată lumea, de la profesioniștii din domeniul sănătății până la membrii publicului și ai companiilor farmaceutice, poate depune un astfel de raport, conform explicației din rezumat. Scopul său principal este de a detecta noi probleme de siguranță. Cu toate acestea, multe dintre reacțiile adverse suspectate „nu au nicio legătură cu vaccinul sau cu medicamentul și este adesea o coincidență că simptomele au apărut cam în același timp cu vaccinarea". Rezumatul adaugă că „este, prin urmare, important ca reacțiile adverse suspectate descrise în rapoarte „să nu fie interpretate ca fiind efecte secundare dovedite ale vaccinurilor COVID-19".

Majoritatea covârșitoare a rapoartelor se referă la reacții la locul injectării (brațul dureros, de exemplu) și simptome generalizate, cum ar fi cele asemănătoare gripei, dureri de cap, frisoane, oboseală, greață, febră, amețeli, slăbiciune, dureri musculare și bătăi rapide ale inimii, care se întâmplă de obicei la scurt timp după vaccinare și nu sunt asociate cu boli mai grave sau de durată.

Beneficiile vaccinurilor în prevenirea bolii COVID și a complicațiilor grave asociate cu acest virus depășesc cu mult orice efecte secundare cunoscute în prezent, iar vaccinarea rămâne modalitatea cea mai eficientă de a reduce decesele și bolile severe cauzate de COVID, notează rezumatul.

Afirmații similare privind efectele secundare suspectate ale vaccinurilor COVID au fost dezmințite anterior de Lead Stories aici, aici și aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta