Fact Check: Fost ministru al Agriculturii NU a spus că SUA a forțat România să distrugă acest sector, împiedicând-o să mențină rezerve de hrană

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Fost ministru al Agriculturii NU a spus că SUA a forțat România să distrugă acest sector, împiedicând-o să mențină rezerve de hrană Citat fals

Este adevărat că fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat că SUA a obligat România să își desființeze sectorul agricol, împiedicând astfel capacitatea țării de a menține rezerve alimentare pentru populație? Nu, nu este adevărat: nu există nicio dovadă care să sugereze că Chesnoiu a făcut o astfel de afirmație. În plus, afirmația se referă la un acord de împrumut din 1997 între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), axat pe ajustarea depozitelor agricole. BIRD nu este afiliată cu nicio ramură guvernamentală a SUA și, prin urmare, SUA nu are jurisdicție legală asupra politicii agricole a României.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) pe TikTok, la data de 31 ianuarie 2024. Titlul articolului prezentat în videoclip este:

Fost ministru: Americanii ne-au obligat să ne distrugem agricultura. Nu am avut voie să ținem rezerve de hrană pentru populație.

Articolul continuă:

României i-a fost interzis, timp de 20 de ani, să achiziționeze la rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni. Prevederea a fost inclusă într-un acord de împrumut cu americanii de la Banca Mondială din 1997, care, în plus, ne-a obligat să lichidăm toate societățile agricole din țară, lăsând țara la mâna importurilor și a traderilor.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-02-26 at 21.20.24.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 26 februarie 2024, ora 7:35:05 UTC)

Videoclipul citează un articol din "Ziua News" (arhivat aici), un site cu o credibilitate îndoielnică și cunoscut pentru faptul că publică afirmații controversate lipsite de dovezi faptice.

Ministrul în cauză este Adrian Chesnoiu (arhivat aici), care a fost ministrul agriculturii de la sfârșitul anului 2021 până la mijlocul anului 2022. El a demisionat în iunie 2022 și s-a "suspendat" din partidul PSD din cauza acuzațiilor de corupție formulate împotriva sa (arhivat aici).

Nu există nicio înregistrare publică care să ateste că Chesnoiu ar fi făcut vreodată această declarație. O căutare pe Google News folosind următoarele cuvinte-cheie: "Adrian" AND "Chesnoiu" AND "agricultura" AND "distruge" AND "America" (arhivat aici) nu a dat niciun raport bazat pe dovezi privind această afirmație.

În plus, afirmația se referă la un acord de împrumut (arhivat aici) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) care datează din 1997. Acest acord se referă la ajustarea depozitelor agricole, un serviciu adesea solicitat de țările în curs de dezvoltare pentru a întineri prosperitatea agricolă. În cadrul acordului de împrumut, sunt prezentate măsurile specifice pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a se califica pentru împrumut.

În mod concret, singura dată când termenul "eliminare" este menționat este în contextul subvențiilor pentru îngrășăminte, precum și al altor subvenții, ca parte a unui proces mai amplu care implică privatizarea diferitelor entități agricole din România la acea vreme, precum și restructurarea Ministerului Agriculturii.

Potrivit diverșilor experți în domeniu, România are nevoie de o reorganizare a producției sale alimentare. Deși țara deține o poziție semnificativă pe piața agricolă, aceasta se bazează în mare măsură pe importuri (arhivat aici). În cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, țara își definește strategiile, mecanismele de punere în aplicare și agenda pentru acest sector.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), România colaborează cu instituțiile UE în ceea ce privește formularea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicilor alimentare și agricole. Cu toate acestea, autoritățile naționale și locale sunt responsabile de punerea în aplicare a legilor convenite la nivelul UE, ceea ce permite României să își mențină autonomia și suveranitatea asupra agendei sale agricole. Deși fondurile UE sunt alocate statelor membre pe baza regulamentelor UE, nu există dovezi întemeiate care să susțină ideea că SUA influențează procesul de luare a deciziilor în domeniul agricol din România.

BIRD servește ca ramură de creditare a Grupului Băncii Mondiale. Această organizație internațională funcționează ca o bancă de dezvoltare, acordând împrumuturi țărilor în curs de dezvoltare. BIRD este recunoscută ca observator în cadrul Grupului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. A fost înființată prin ratificarea internațională a acordurilor de la Bretton Woods, care au rezultat în urma Conferinței monetare și financiare a Organizației Națiunilor Unite din 1944.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta