Fact Check: NATO și UE NU trimit soldați să lupte în Ucraina după întâlnirea de la Paris din 26 februarie 2024

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: NATO și UE NU trimit soldați să lupte în Ucraina după întâlnirea de la Paris din 26 februarie 2024 Infirmat

Este adevărat că mai multe state membre NATO și UE au în vedere acorduri bilaterale pentru a trimite soldați în Ucraina? Nu, nu este adevărat: NATO, Statele Unite și mai mulți lideri politici europeni au negat această posibilitate, după ce problema a fost discutată în timpul unei reuniuni la Paris din februarie 2024 privind sprijinul pentru Ucraina.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici), publicat pe TikTok la data de 28 februarie 2024, cu următoarea descriere:

Trimiterea de soldați în Ucraina - începe războiul pentru România?

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

tiktok_3490551.jpeg

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 29 februarie 2024, ora 14:38:40 UTC)

În materialul video, senatoarea Diana Șoșoacă îl citează pe premierul slovac Robert Fico, care a vorbit înaintea reuniunii de la Paris din 26 februarie 2024 în sprijinul Ucrainei, și a spus (arhivat aici) că mai multe state membre NATO și UE iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina "pe bază bilaterală", adăugând că nu poate spune mai mult și că Slovacia nu se numără printre acestea.

După reuniune (arhivat aici), care a reunit 25 de lideri politici europeni cu reprezentanți din SUA și Canada pentru a discuta despre intensificarea livrărilor de muniție către Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a ținut o conferință de presă și a vorbit despre trimiterea de trupe în Ucraina, spunând, conform traducerii din franceză în română a jurnaliștilor Lead Stories (arhivat aici):

Totul a fost discutat, în această seară, într-un mod foarte liber și direct. Astăzi nu există un consens privind trimiterea de trupe terestre într-o manieră oficială, asumată și aprobată, dar în ceea ce privește dinamica, nimic nu ar trebui exclus. Vom face cu toții tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război.

În urma remarcii lui Macron, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat (arhivat aici) aliații europeni ai Kievului că trimiterea de trupe pentru a lupta în Ucraina ar duce la "inevitabilitatea" unui război între Rusia și NATO.

Cu toate acestea, niciun oficial al statelor membre UE sau NATO prezent la conferință nu și-a exprimat interesul sau intenția de a trimite soldați în Ucraina, iar remarcile lui Macron au fost rapid respinse de liderii politici europeni, inclusiv de cancelarul german Olaf Scholz, de prim-miniștrii suedez, portughez, grec, polonez și ceh, de președintele bulgar, de purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic și de cabinetul prim-ministrului italian (arhivate aici și aici).

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Associated Press (arhivat aici) că NATO nu intenționează să trimită trupe de luptă în Ucraina, țară care nu face parte din NATO, declarație pe care a făcut-o și înainte de reuniunea de la Paris (arhivat aici). Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters (arhivat aici) că SUA nu intenționează să trimită trupe să lupte în Ucraina și că nu există, de asemenea, planuri de a trimite trupe NATO să lupte în Ucraina.

Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a declarat la 27 februarie 2024 (arhivat aici), adresându-se Parlamentului francez, că Macron avea în vedere trimiterea de trupe pentru sarcini specifice, cum ar fi ajutorul la deminare, producția de arme la fața locului și apărarea cibernetică, care "ar putea necesita o prezență [militară] pe teritoriul ucrainean, fără a trece pragul luptei". Cu toate acestea, Macron și-a menținut refuzul de a exclude perspectiva trimiterii de trupe occidentale în Ucraina și a declarat (arhivat aici) că comentariile sale au fost "cântărite, gândite și măsurate".

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta