Fact Check: NICIO dovadă că atacul Houthi din Marea Roșie a cauzat întreruperea globală a Meta de pe 5 martie 2024

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: NICIO dovadă că atacul Houthi din Marea Roșie a cauzat întreruperea globală a Meta de pe 5 martie 2024 Nicio legătură

Este adevărat că un atac al rebelilor Houthi în Marea Roșie, care părea să aibă legătură cu tăierea mai multor cabluri de internet subacvatice, a dus la întreruperea serviciului Meta în data de 5 martie 2024? Nu, nu este adevărat: întreruperea Meta a avut loc la o zi după confirmarea faptului că aceste cabluri ar fi fost tăiate, iar compania a declarat că a trecut printr-o „problemă tehnică" care a fost rezolvată în aproximativ două ore.

Afirmația a apărut într-un videoclip care nu mai este disponibil pe platforma TikTok, dar care a fost arhivat aici, postat pe 6 martie 2024, intitulat „Bubuiala Facebook și Instagram - conexiunea cu războiul". Descrierea este următoarea:

Care a fost cauza (adică a întreruperii Meta)? Cauza a fost că se întâmplă lucruri în Marea Roșie. ... Atacul a avut loc ieri, iar rebelii Houthi din Yemen au amenințat un astfel de atac încă de la începutul anului, spunând că vor distruge cablurile subacvatice care susțin conectivitatea pentru mai multe site-uri și platforme. Cablurile au fost distruse doar parțial, dar suficient pentru ca aceste platforme să sufere o întrerupere.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2024-09-04 at 08.17.54.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 12 martie, la ora 14:37:24 2024 UTC)

Gruparea rebelă Houthi, din Yemen, a lansat un atac cu rachete asupra unei nave de marfă în Golful Aden, pe 4 martie 2024, în același timp în care presa internațională a raportat că trei cabluri subacvatice esențiale pentru traficul de date între Asia și Europa au fost găsite secționate (arhivat aici). Cu toate acestea, cablurile par să fi fost deteriorate cel puțin de pe 24 februarie 2024, când organizația NetBlocks a observat că accesul la internet (arhivat aici) în Djibouti, țară din Africa de Est, era întrerupt. Un al patrulea cablu a fost raportat ca fiind deteriorat la 26 februarie 2024 (arhivat aici). Deși rebelii Houthi au amenințat cu distrugerea liniilor subacvatice încă de la începutul anului, aceștia au emis o declarație la 27 februarie 2024, prin care au negat orice responsabilitate pentru deteriorarea cablurilor (arhivat aici).

Avaria a afectat traficul de date și telecomunicații între Europa, Orientul Mijlociu și Asia, dar serviciile au fost redirecționate (arhivate aici) prin China și Statele Unite, potrivit companiei de telecomunicații care deține cablurile, HGC Communications. Avariile au afectat aproximativ 25 % din traficul de internet direcționat prin Marea Roșie.

Întreruperea Meta a avut loc pe 5 martie 2024 și a afectat sute de mii de utilizatori Facebook și Instagram din întreaga lume (arhivat aici). Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a declarat într-o postare pe X din 5 martie 2024 (arhivată aici), că incidentul ar fi fost cauzat de o problemă tehnică care a durat aproximativ două ore: „În prima parte a zilei, o problemă tehnică a făcut ca oamenii să întâmpine dificultăți în a accesa o parte din serviciile noastre. Am rezolvat problema cât mai repede posibil pentru toți cei care au fost afectați și ne cerem scuze pentru orice inconvenient".

Persoana care vorbește în videoclipul de pe TikTok a afirmat, de asemenea, că atacul din Marea Roșie a afectat 20% din traficul global de internet, ceea ce este fals. Toate cele 14 cabluri din Marea Roșie reprezintă aproximativ 17% din traficul mondial de internet (arhivat aici).

Vrei să le spui și altora cât de adevărată e această afirmație?

Vezi cine i-a dat share (poate chiar prietenii tăi) și lasă link-ul în comentarii.:


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta