Fact Check: Ministerul Sănătății din România NU a închis programul de testare pentru Covid-19

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Ministerul Sănătății din România NU a închis programul de testare pentru Covid-19 Tot acolo

Este adevărat că Ministerul Sănătății din România a închis programul prin care erau testate persoanele care prezentau simptome potențiale de COVID-19? Nu, nu este adevărat: nicio sursă oficială sau rapoarte media din presa consacrată nu coroborează faptul că acest lucru s-ar fi întâmplat, sau că a fost adoptată o astfel de lege.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok în data de 3 martie 2024, cu următorul titlul:

pLandemia Secolului A dispărut oficial. Ministerul Sănătății desființează testarea Covid

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-09-04 at 07.39.30.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 11 martie, la ora 16:18:36 2024 UTC)

Nu există nicio urmă pe site-urile guvernamentale sau niciun raport pe site-urile de știri credibile (arhivate aici) care să confirme că o astfel de măsură a fost luată de Ministerul Sănătății, sau că a fost adoptată o lege care vizează închiderea centrelor de testare COVID-19. Afirmația făcută de persoana care vorbește în videoclipul de pe TikTok provine dintr-un articol publicat pe un site românesc, „Național", pe 28 februarie 2024 (arhivat aici). Alte afirmații false de pe „Național", un site cunoscut pentru declarațiile sale controversate și pentru poziția sa anti-COVID, au fost verificate în trecut de Lead Stories.

Centrele de testare COVID-19 nu au fost înființate pentru a testa cu forța pacienții; mai degrabă, infrastructura a fost creată de farmacii și de alți actori privați din domeniul sănătății pentru a permite oamenilor să fie testați pentru COVID-19, dacă un medic a recomandat acest lucru, în perioadele de început ale pandemiei.

Conform site-ului Ministerului Sănătății din România (arhivat aici), singurul document recent legat de COVID, din ianuarie 2024, se referă la un ordin de protocol pentru tratamentul COVID-19, legat de organizarea structurală pentru tratarea infecției.

COVID-19, de asemenea, nu a dispărut, așa cum se subînțelege din articolul „Național". Dimpotrivă, între 26 februarie și 3 martie 2024, în România au fost raportate peste 600 de cazuri de COVID-19 (arhivate aici). În toamna anului trecut, când sezonul gripal atingea apogeul, combinația de gripă/ răceală și infecții cu COVID-19 s-a dovedit a fi o provocare (arhivat aici) cu care sistemul sanitar românesc s-a luptat să țină pasul, la acea vreme. Potrivit site-ului Ministerului Sănătății (arhivat aici), testarea COVID-19 este încă disponibilă în anumite farmacii certificate din țară, dacă oamenii au simptome și doresc să facă acest lucru.

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta