Fact Check: Nicio dovadă că premierul român Marcel Ciolacu nu a luat bacalaureat sau că nu a fost niciodată la școală

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Nicio dovadă că premierul român Marcel Ciolacu nu a luat bacalaureat sau că nu a fost niciodată la școală Înțeles greșit

Este adevărat că premierul Marcel Ciolacu nu a absolvit liceul prin luarea bacalaureatului sau că nu a mers niciodată la școală? Nu, nu este adevărat: deși CV-ul lui Ciolacu a fost examinat de presă pentru neconcordanțe legate de anii universitari, nu a fost niciodată pus la îndoială faptul că a absolvit liceul cu certificatul corespunzător.

Clipul a apărut într-un videoclip pe TikTok care nu mai este disponibil online, însă care este arhivat aici, publicat pe 19 decembrie 2023, sub titlul: „Școala te omoară". Vorbitorul din clip a discutat despre un incident petrecut în județul Harghita pe 18 decembrie 2023, în care zidul unui internat s-a prăbușit peste patru adolescenți și a ucis tragic unul dintre ei. Acesta a făcut următoarele declarații:

În țara lui Marcel Ciolacu, premierul fără bacalaureat, școlile se prăbușesc și ucid elevi. Bietul 'Ciordacu' [n.r. hoț] nu a mers niciodată la școală, așa că nu înțelege nevoia și utilitatea lor într-o societate normală.

Iată cum arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2023-12-25 at 15.07.04.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută luni, 25 decembrie 13:00:16 2023 UTC)

Parcursul academic al lui Ciolacu a stârnit controverse (arhivat aici), dar nu din cauza faptului că nu a terminat liceul și că nu a luat bacalaureatul. Conform CV-ului său (arhivat aici), acesta a terminat liceul între 1982 și 1986 și mai târziu a luat o pauză înainte de a urma facultatea de drept în 1991.

Ciolacu a explicat (arhivat aici) că inițial nu a fost admis la facultatea de drept, ceea ce l-a determinat să se înroleze în armată și ulterior să caute alte locuri de muncă. Apoi, după căsătorie, și-a reluat studiile, a obținut cu succes o diplomă în drept și a urmat un master în Managementul Finanțelor Publice. La preluarea funcției, verificările presei au evidențiat ambiguități (arhivat aici) în CV-ul său, punând la îndoială momentul absolvirii sale universitare, motivele din spatele duratei prelungite, calea către studiile postuniversitare fără diplomă de licență și circumstanțele în care a fost expulzat din programul său de doctorat.

Ciolacu a explicat (arhivat aici) că întreruperile din activitățile sale academice au fost rezultatul angajării în afaceri și a altor priorități de câțiva ani. El a detaliat mai multe, după ce și-a revizuit CV-ul în iunie 2023:

Acesta este marele secret, marile lucruri ascunse. Deciziile mi le asum. Am luat nota 9 (n.r. din 10) la licență. La doctorat am fost exmatriculat. E singurul lucru neterminat din viața mea.

Utilizatorul TikTok conectează experiența academică a lui Ciolacu de incidentul din județul Harghita (arhivat aici), dar premierul nu se ocupă direct de infrastructură sau educație și nu există nicio corelație între studiile lui Ciolacu și acest accident. Ca răspuns la tragedie, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat cu promptitudine un grup de lucru de urgență pentru Harghita (arhivat aici), iar polițiștii au inițiat o anchetă (arhivat aici) în urma accidentului, urmărind punerea sub acuzare de omor din culpă.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea több mint 15 éve dolgozik újságíróként. Pályafutását a bukaresti Mediafax hírügynökségnél kezdte, és több mint hét éve ír a DoR magazinnak. Együttműködött az Europe & Me, a New Eastern Europe, a Balkan Insight és a Washington Post című kiadványokkal. Ioana publikált a romániai igazságszolgáltatásról, szociális ügyekről, politikáról és személyes esszéi is megjelentek. 2018-ban a Balkan Investigative Reporting Network munkatársa lett. 2021-ben az országos Superscrieri újságírói díjátadón első díjat kapott a Portré kategóriában. Első könyve, a "Fara instructiuni de folosire" (fordítás: Nincs használati utasítás) 2023-ban jelent meg.

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta