Este România cel mai mare producător de gaze din Europa? Nu, nu este adevărat: deși România se numără printre țările cu cu cele mai mari producții de gaze din Europa, statisticile arată că alte state precum Norvegia, Regatul Unit și Țările de Jos sunt principalii producători de gaze de pe continent.
Afirmația a apărut într-un videoclip de pe TikTok (arhivat aici), publicat în 21 februarie 2024, cu descrierea:
Ce mai lăsăm nepoților noștri?!
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material.
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 22 februarie 2024, ora 8:41:28 2024 UTC)
Bărbatul care vorbește în videoclip le cere urmăritorilor să răspundă la o întrebare: Cine este cel mai mare producător de gaze din Europa? Apoi, acesta răspunde:
Veți spune: Băi, nu știu. Germania, Spania, Franța, nu știm. Las' că vă zic eu: România. Cine face profit? Austria. N-o știați p-asta.
Apoi, acesta discută despre privatizarea Petrom (în 2004, compania românească de gaze Petrom a fost privatizată, iar Austrian OMV AG a devenit noul acționar majoritar) și cum politicienii „vând" resursele naturale ale țării (arhivat aici).
Totuși, mai multe statistici infirmă această afirmație, deși România se află în topul țărilor producătoare. Rusia, care se întinde și peste Europa, este al doilea producător mondial de gaze naturale, după Statele Unite, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), și deține cele mai mari rezerve de gaze din lume. Dar majoritatea rezervelor de gaze ale Rusiei se află în partea din Asia a țării, potrivit Britannica, mai exact în Siberia de Vest.
Norvegia a avut cea mai mare producție de gaze naturale din Europa în 2021, potrivit IEA, urmată de Marea Britanie, Țările de Jos și Ucraina, și abia apoi de către România. Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se află în Groningen, în Țările de Jos, potrivit Britannica, urmat apoi de zăcământul Troll, sub Marea Nordului, la mai puțin de 60 de mile de coasta Norvegiei.
Cel mai recent raport Eurostat privind furnizarea de gaze naturale a statelor membre UE (arhivat aici), bazat pe date din aprilie 2023, arată, de asemenea, că Țările de Jos a fost cel mai mare producător de gaze naturale din Uniune, cu o producție de gaze naturale de 611.131 terajouli în 2022. România a fost pe locul doi (351.683 terajouli), urmată apoi de Germania (160.692 terajouli).
Există perspective ca România să devină cel mai mare producător de gaze din UE prin intermediul Neptun Deep, un proiect de gaze naturale care va fi dezvoltat în Marea Neagră, din partea României de către OMV Petrom și Romgaz (arhivat aici). Proiectul ar fi preconizat să furnizeze un volum total de 100 de miliarde de metri cubi de gaze, după cum au anunțat recent mai multe instituții de presă românești, citându-l pe președintele OMV Petrom (arhivat aici și aici). Însă extracția de gaze prin Neptun Deep nu va începe până în anul 2027.
Lead Stories a dezmințit anterior o afirmație similară conform căreia România este cea mai bogată țară din UE în materie de resurse naturale.