Fact Check: Informațiile despre copiii ucraineni răpiți NU sunt propagandă fabricată de Occident împotriva Rusiei

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: Informațiile despre copiii ucraineni răpiți NU sunt propagandă fabricată de Occident împotriva Rusiei Nicio dovadă

Este adevărat că informațiile despre copii ucraineni răpiți de armata rusă în zonele de război ocupate și transferați cu forța în Rusia ar fi propagandă fabricată de Occident? Nu, nu este adevărat: există rapoarte ample de la tribunale și organizații internaționale, precum și mărturii ale victimelor, care confirmă că Rusia a mutat cu forța copii ucraineni din teritoriile ocupate.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) pe TikTok pe 18 martie 2024, cu descrierea „Cadoul unui Europarlamentar făcut Ucrainei".

Vorbitorul din clip spunea:

Toate aceste relatări despre copiii ucraineni deportați în Rusia sunt propagandă pură. Rusia a primit milioane de refugiați ucraineni, inclusiv, din fericire, sute de mii de copii care au fost și sunt bombardați de armata ucraineană.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

traducere lead_abducted ukranian.jpg
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută vineri, 29 martie, 11:53:15 UTC)

Afirmația a fost făcută de eurodeputatul olandez Marcel de Graaff pe 13 martie 2024, la o sesiune a Parlamentului European (arhivată aici). De Graaff este cunoscut pentru retorica sa pro-rusă, care i-a determinat pe câțiva dintre colegii săi din Parlamentul European să solicite o anchetă despre legăturile sale cu Rusia (arhivat aici), precum și despre anumite comentarii rasiste (arhivate aici).

Declarațiile sale cu privire la strămutarea copiilor și a refugiaților ucraineni sunt incorecte. Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova (arhivat aici). Aceștia au fost acuzați că au orchestrat deportarea copiilor ucraineni în Rusia, constituind o crimă de război conform dreptului internațional.

Human Rights Watch a evidențiat „transferul forțat și deportarea copiilor ucraineni" de către Rusia (arhivat aici). În plus, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a lansat o anchetă (arhivată aici) în această chestiune, concluzionand că Rusia strămuta cu forța copiii (arhivați aici) din teritoriile ocupate. Mai mult, diverse instituții de presă au publicat mărturii (arhivate aici) de la copii și adolescenți ucraineni, după ce s-au reunit cu familiile lor în Ucraina.

Guvernul de la Kiev estimează că aproximativ 19.500 de copii (arhivați aici) au fost deportați sau scoși cu forța din țară de armata rusă.


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta