Fact Check: NU există un plan de interzicere a rachetelor antigrindină în România

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: NU există un plan de interzicere a rachetelor antigrindină în România Nefondat

Este adevărat că în România există un plan de interzicere a rachetelor antigrindină pentru a distruge agricultura? Nu, nu este adevărat: ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat recent că se va face un studiu de impact al rachetelor antigrindină care să arate beneficiile și minusurile lor și că, între timp, tragerile acestor rachete vor fi monitorizate în județele Vrancea, Vaslui, Iași și Prahova, unde fermierii spun că rachetele provoacă secetă. Mai mult, Guvernul a alocat recent fonduri în valoare de 68,2 milioane lei pentru dezvoltarea sistemului antigrindină.

Afirmația a apărut în acest videoclip (link arhivat aici), publicat în data de 2 aprilie 2024. Mesajul videoclipului susține în felul următor:

"Se plănuiește distrugerea agriculturii României prin interzicerea rachetelor antigrindină".

La momentul scrierii acestui articol, postarea arăta în felul următor:

Screenshot 2024-04-04 at 20.22.52.png(Sursă: captură de ecran de pe TikTok, luată în data de joi, 4 aprilie, 2024, la ora 16:23:19 UTC)

Afirmația provine dintr-un articol publicat pe 2 aprilie 2024 de Solid News (arhivat aici), un site deținut de postul de radio Gold Fm, ale cărui afirmații false au mai fost verificate în trecut de Lead Stories România. Articolul afirmă că Ministrul Agriculturii a declarat recent că de acum înainte va decide el dacă și când vor mai fi folosite rachetele antigrindină, în urma unei petiții care cere interzicerea lor - interzicere prin care „se dorește distrugerea agriculturii României".

Dar afirmațiile sunt înșelătoare. Aceasta nu a fost declarația exactă a ministrului, iar momentan nu există un plan sau vreo decizie la nivel guvernamental care să aibă ca scop interzicerea programului antigrindină.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vorbit despre rachetele antigrindină, dar nu există dovezi că ar fi avut legătură cu petiția menționată (intitulată „Opriți rachetele antigrindină!", arhivată aici). Invitat în emisiunea „Agricultura la raport" din 21 martie 2024 a postului Agro TV (arhivată aici), Barbu a spus că la nivelul Ministerului s-a luat hotărârea de a se lucra la un studiu despre beneficiile și minusurile sistemului de rachete antigrindină, după ce mulți fermieri din diferite județe s-au plâns în ultima vreme că aceste rachete alungă norii de ploaie și provoacă secete crunte, în timp ce alți fermieri s-au arătat mulțumiți de rezultate.

Ministrul a adăugat (arhivat aici) că, în cadrul unor discuții cu fermieri nemulțumiți din județele Vrancea, Vaslui, Iași și Prahova, le-a promis că tragerile cu rachete antigrindină vor fi momentan monitorizate în aceste județe, iar sistemul va fi activat doar la nevoie, cu aprobarea lui și a Serviciului de situații de urgență. Într-o postare pe Facebook din data de 20 martie 2024 (arhivată aici), Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) a confirmat că reprezentanți ai forumului au participat la aceste discuții, că toți cei prezenți au acceptat propunerea de monitorizare a tragerilor în aceste județe și că aceasta ar urma să fie formalizată într-o întâlnire viitoare.

De asemenea, pe 21 martie 2024, Guvernul României a aprobat obiectivele unei noi etape de implementare a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creștere a precipitațiilor pentru 2010-2024, alocând în acest scop fonduri totale de 68,2 milioane lei, conform actelor normative adoptate în acea ședință (link arhivat aici) și comunicatului emis de Ministerul Agriculturii (arhivat aici). Etapa prevede investiții pentru a face studii, a extinde sistemul și a crește capacitatea de combatere a căderilor de grindină în Muntenia, Moldova și Transilvania, cât și pentru a dezvolta noi tehnologii de intervenții pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea de precipitații.

Actualul sistem antigrindină a fost reglementat prin Legea 173/2008 (Capitolul II), care legiferează intervențiile active în atmosferă (arhivată aici), iar programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 a fost aprobat în 2010 (arhivat aici).

Mai mulți fermieri din România sunt de părere că rachetele antigrindină ar preveni ploaia, deoarece alungă norii de ploaie, provocând perioade de secetă, dar ipoteza este respinsă de meteorologi și cercetători, care spun că, dimpotrivă, sistemul ajută la creșterea precipitațiilor chiar și cu 20%. Potrivit specialiștilor de la centrele antigrindină citați de Adevărul (arhivat aici) și Știrile ProTV (arhivat aici), o rachetă împrăștie iodură de argint într-un nor cu grindină iminentă, pentru a împiedica formarea a noi cristale de gheață, iar acest lucru nu alungă ploaia, ci dimpotrivă, stimulează formațiunea noroasă să își lase picăturile astfel formate pe sol.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta