Fact Check: Manelele NU vor fi interzise în România

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Manelele NU vor fi interzise în România Măsură falsă

Este adevărat că genul muzical manele va fi interzis în România? Nu, nu este adevărat, unele persoane publice au declarat că ar susține o astfel de măsură, însă nu există nicio dovadă că autoritățile române pregătesc un astfel de proiect.

Afirmația a apărut într-un clip pe TikTok (arhivat aici), pe 26 august 2024, intitulat:

Manelele interzise în România

În clip, vorbitorul spune:

Tot mai multă lume a început să vorbească despre interzicerea manelelor în România și interzicerea acestui gen muzical, spunând că nu este un lucru pozitiv pentru tineri.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

(Sursa: captură de ecran TikTok, făcută miercuri, 28 august 2024, ora 19:37 EET)

Mai mult, în mediul online circulă și o petiție anti-manele (arhivat aici) prin care un utilizator anonim strânge semnături pentru a putea cere interzicerea stilului la nivel administrativ. În anunțul petiției, inițiatorul a scris:

V-ați săturat să auziți mereu în jurul vostru manele? Urci în tramvai și auzi manele, mergi într-un parc să te plimbi și iar auzi manele, ajungi acasă și te așezi în pat liniștit și auzi menele de la vecinul tău! Haideți sa ne adunăm cât mai multe persoane anti-manele, poate reușim să facem un referendum împotriva muzicii de proastă calitate, despre dușmani, femei și bani și închisoare și șmecherie!

În imaginea atașată petiției, acesta scrie că manelele sunt „un produs comercial de proastă calitate, realiat în mare parte de cetățeni de etnie rromă". Versurile ar avea un vocabular „«bogat» în greșeli gramaticale care promovează stilul de viață antisocial, incult și vicios". Petiția mai spunea:

Ascultă muzică adevărată! Consumul de manele dăunează grav educației!

Manele proasta calitate.jpg

(Sursa: www.petitiionline.com, 28 august 2024, ora 20:03, EET)

Nu există nicio propunere administrativă, în România, pentru interzicerea oricărui gen muzical, inclusiv a manelelor. Aceste zvonuri au început să circule după primul concert al trupei Coldplay la București, pe 12 iunie 2024. Atunci, membrii formației l-au invitat pe scenă, pentru a cânta alături de ei, pe Babasha, un tânăr artist care cântă manele și care se afla, atunci, pe locul 1 în YouTube-ul românesc. Încă de la primele acorduri, artistul a fost fluierat și huiduit (arhivat aici) de peste 50.000 de fani prezenți pe Arena Națională din București.

Dezbaterile online de pe rețelele sociale au împărțit oamenii în mai multe tabere după acel concert: cei care vor să audă doar rock atunci când plătesc bani la un concert care asta promite, cei care cred că manelele nu ne reprezintă, ca popor, cei care cred că românii sunt ipocriți pentru că s-au bucurat, în trecut, de prezența unor maneliști și la alte concerte mari (arhivat aici), sau cei care îi consideră rasiști pe cei care huiduie atunci când aud manele. Discuția despre rasism intervine pentru că manelele - care îmbină ritmuri balcanice, motive orientale și pop modern, adesea cu versuri despre dragoste, bogăție sau petreceri - sunt un stil asociat minorității rome, care este istoric discriminată în România.

După concertul Coldplay, discuția despre interzicerea manelelor a fost dusă mai departe de persoane publice precum Diana Șucu, o fostă moderatoare TV, care a declarat că ar vota „da" pentru interzicerea manelelor într-o postare pe Facebook:

Dacă ar fi să primești o petiție în care să scrie: «Vrei să se interzică manelele în România?» Eu aș spune DA, DA, DA!

sucu diana manele.jpg

(Sursa: Captură de ecran de pe Youtube, realizată pe 29 august 2024, la 18:43 EET)

România a mai avut un precedent de intenție de interzicere a manelelor. În Timișoara, un oraș din vestul României, fostul primar Nicolae Robu a încercat în 2019 să elimine acest gen muzical (arhivat aici) de la evenimentele oficiale din spațiile publice. Decizia a fost luată după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe filmulețe în care pot fi auzite manele și dedicații, făcute chiar și primarului Robu.

„Având în vedere unele lucruri neavenite petrecute în orașul nostru la diferite evenimente se interzice interpretarea/ difuzarea de manele pe domeniul public al municipiului Timișoara, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită", anunța primarul într-o notă internă a Primăriei Timișoara către Societatea Piețe SA, Biroul Autorizare Activități Comerciale, Biroul Organizare Evenimente și Poliția Locală.

nota-interna-1.jpg

(Sursă: Imagine descărcată de pe primariatm.ro, joi, 28 august 2024, ora 20:32 EET)

La câteva zile după acest anunț, primarul Timișoarei a revenit și a declarat că nimeni nu poate interzice manelele în democrație (arhivat aici), însă a punctat că este nevoie de aprobarea primăriei pentru astfel de muzică, și doar în spații închise.

robu manele anunt.jpg

(Sursa: Captură de ecran de pe pagina oficială de Facebook a lui Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, România, realizată pe 29 august 2024, la 18:17 EET)

Nicolae Robu a fost, însă, acuzat de discriminare și amendat de Consiliul Național împotriva Discriminării (CNCD) (arhivat aici), în mai 2020:

Intenția de a interzice expres difuzarea și interpretarea de manele pe spațiul public din Timișoara de către Instituția Primarului municipiului Timișoara reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate", se arată în comunicatul de presă al CNCD.

În afară de această tentativă de interzicere a manelelor în Timișoara, nu există, la momentul redactării acestui material, dezbateri publice oficiale sau proiecte de lege care să propună această măsură. Mai mult, la nivel european există și o directivă privind combaterea discriminării (arhivată aici) care subliniază că exprimarea cu tentă rasistă și xenofobă nu intră în spectrul libertății de exprimare.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta