Fact Check: NICIO dovadă că scandalul de abuz sexual privind profesorul Alfred Bulai este un pretext pentru introducerea educației sexuale în școli

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: NICIO dovadă că scandalul de abuz sexual privind profesorul Alfred Bulai este un pretext pentru introducerea educației sexuale în școli Altă dezbatere

Este adevărat că investigația pentru abuz sexual privindu-l pe profesorul universitar Alfred Bulai este doar un pretext pentru a introduce educația sexuală și „agenda" LGTB+ în școli? Nu, nu este adevărat: există o anchetă a procurorilor în acest caz și singura dezbatere publică este cea despre întărirea legilor împotriva hărțuirii sexuale în mediile universitare.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) în 7 august 2024, cu un text suprapus imaginilor care transmitea: "Cazul Bulai, este de fapt o prosteală, ca să bage educația sexuală în școli, asta este globalistă". Vorbitorul din clip adaugă:

Faza cu profesorul ăla, Bulai, este de fapt cu totul altă poveste. Da? Este povestea cu LGBT-ul și cu educația sexuală în școli. Se folosește de acest bătrân care oricum se va duce la pensionare ca să ceară educația sexuală în școli.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-08-08 at 12.36.14.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută joi, 8 august 2024, la ora 09:38:38 UTC)

Sociologul Alfred Bulai, analist politic la TV și fost secretar de stat (link de arhivă aici), care a predat la SNSPA până în august 2024, a fost acuzat într-o anchetă Snoop.ro din 28 iulie 2024, cu titlul Maestrul manipulării: "Dezbracă-te ca să-mi arăți că ai încredere în tine", de hărțuire sexuală și abuz asupra mai multor studente (arhivat aici).

De aproape două decenii își dă cu părerea la televizor, în presă și în emisiuni pe Youtube, ca o autoritate în domeniul său. Comentează despre alegeri, jocuri politice și măsurile guvernanților, dar și despre autostrăzi, videochat și crenvurști vegetali. Aparițiile pe sticlă au contribuit la faima sa în facultate, atât printre studenți, cât și printre părinții acestora, care întăreau încrederea tinerilor în profesor, - a relatat Snoop.ro în investigația publicată pe site.

Jurnaliștii au identificat și prezentat mărturii de la 18 victime și martori din perioada 1995-2024, precum și înregistrări audio în care fostul profesor universitar, în prezent demis din funcție, le cere unor studente să se dezbrace în fața lui sau le vorbește despre plăcerea sexuală. Conform mărturiilor filmate și a celor prezentate în scris de reporteri, Bulai a mers până la a atinge, săruta sau face sex cu studente pe care le-a acuzat că ele l-au sedus pe el. Unele dintre povești, petrecute la ani distanță, cu persoane care nu se cunosc între ele, sunt identice.

Screenshot 2024-08-09 at 13.31.40.png

(Sursa: captură de ecran de pe contul de YouTube al Snoop.ro, făcută vineri, 9 august 2024, la ora 13:30 EET)

Ca urmare, Comisia de Etică și Consiliul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA au lansat o anchetă internă și au votat, în final, pentru demiterea lui Bulai (link-uri de arhivă aici și aici).

(...) am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024. Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv, - a transmis rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Ministerul Educației a emis o declarație publică de sprijin pentru ancheta lansată de SNSPA (arhivată aici) și a condamnat hărțuirea sexuală în mediul academic.

Presa centrală a informat apoi că poliția a demarat o anchetă, în timp ce procurorii au lansat un comunicat de presă, primit și de Lead Stories România, prin care au făcut un apel către victime și martori să ia legătura cu ei și să prezinte probele pe care le au autorităților.

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA - Şcoala de Studii Politice şi Administrative - Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro, - au transmis procurorii.

Screenshot 2024-08-26 at 15.29.43.png

(Sursa: captură de ecran a comunicatului de presă transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 către Lead Stories România, făcută luni, 26 august 2024, ora 15:40 EET)

La două zile după publicarea investigației Snoop.ro, un alt profesor de la SNSPA, Marius Pieleanu, a fost, de asemenea, acuzat de hărțuire sexuală de o fostă studentă, candidata la președinție Ana Birchall.

Screenshot 2024-08-09 at 14.30.28.png

(Sursa: captură de ecran www.facebook.com/birchallana/, făcută vineri, 9 august 2024, ora 14:31 EET)

Ca urmare a scandalului, premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului Educației să prezinte amendamente la legea care protejează studenții de abuzul și hărțuirea sexuală în mediul academic (arhivat aici). Într-o declarație pentru Edupedu.ro, Ciolacu a spus că va face "un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Muncii, fiindcă ei fac anchetele disciplinare, și bineînțeles cu Ministerul Educației. Ce vreau să modific: petițiile anonime care sunt depuse pentru fapte prevăzute în Codul Penal să fie trimise mai departe către parchete și către poliție și să fie acceptate, exact ca în cazul avertizorului de integritate, pentru că se referă la fapte de corupție. Noi avem hărțuirea sexuală în Codul Penal". (link de arhivă aici)

Aceasta este singura inițiativă legislativă discutată ca urmare a scandalului. Nu a fost ridicată problema introducerii unor cursuri de educație sexuală în școli și nici a unor cursuri despre comunitatea LGBT+. Nu există nicio dovadă credibilă că întregul scandal este înscenat pentru a introduce aceste noi legi ale "globaliștilor".

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta