Fact Check: Uniunea Europeană NU interzice românilor bolnavi să meargă cu trenul

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Uniunea Europeană NU interzice românilor bolnavi să meargă cu trenul Ordin fals

Este adevărat că Uniunea Europeană interzice românilor bolnavi să meargă cu trenul? Nu, nu este adevărat. Afirmația este legată de una dintre modificările pe care Ministerul Transporturilor a vrut să le facă la Regulamentul pentru transport feroviar - aceasta ar fi interzis accesul în tren persoanelor care „din motive de boală" pot pune în pericol sănătatea celorlalți pasageri. După ce a fost primită prost de societatea civilă, propunerea a fost retrasă în august 2024.

Afirmația a apărut într-un videoclip publicat pe TikTok (arhivat aici) pe 2 august 2024, cu descrierea „UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care nu mai pot călători cu trenul".

De asemenea, în jumătatea de jos a ecranului scrie: „Nașul se va umple de bani", descriere detaliată de vorbitorul din clip:

Deci dacă ești răcit, ai gripă, îți curge nasul, te văd ăștia nu știu cum, vine nașul și spune (...când n-are bani): «În calitatea mea de naș de tren îți spun că nu poți să circuli, sunt doctor și știu că tu ai boală, da? Și nu poți să urci în tren, (...) mie mi se pare că ești cam răcit»

„Naș" este porecla obișnuită în România pentru controlorul de bilete din tren. Aceasta face referire la perioadele din anii '90 sau 2000 când „nașul" obișnuia să negocieze cu pasagerii fără bilet, oferindu-le prețuri mai mici pentru călătorie, iar banii încasați îi păstra pentru el.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

print screen train regulation.jpg

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 7 august 2024, ora 9:45 EET)

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică (arhivat aici), în iulie 2024, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul feroviar. În textul propunerii se introduceau sau se actualizeau prevederi legate de informarea călătorilor - mai precis cu privire la gratuități sau despre felul în care sunt transportate bicicletele, spre exemplu, ori legate de modul de lucru al operatorilor în cazul întârzierilor trenurilor și în situațiile în care pasagerii pierd legăturile.

De asemenea, Ministerul propunea modificarea unui alineat din Regulamentul privind transportul feroviar în România, prin care "persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea altor călători" nu vor mai putea circula cu trenul.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, declara într-o conferință de presă (vezi captura de ecran de mai jos), pe 31 iulie 2024, că această modificare din regulamentul transportului pentru căile ferate este una dintre directivele europene (arhivate aici) asumate de România.

Nu e un lucru inventat de Căile Ferate Române (CFR) sau de către Minister. Repet, este transpunerea unor reglementări europene. Să ştiţi că mi se pare corect (...) E o reglementare de bun simţ. Dacă ai o boală super contagioasă poţi să o împrăştii la toată lumea.

conferinta presa tren bolnavi.jpg

(Captură de ecran realizată pe Facebook, pagina oficială a Guvernului României, pe 20 august 2024, ora 16:05 EET)

Totodată, premierul Marcel Ciolacu, prezent la conferință, a completat:

Asta nu înseamnă că opreşte cineva trenul să-l lase pe om în câmp.

Nici premierul, și nici ministrul transporturilor nu au anunțat, însă, cum ar putea fi pusă în aplicare sau pe ce criterii vor fi evaluate "bolile" pasagerilor.

În nota de fundamentare a proiectului se menționa doar: „interzicerea transportului bolnavilor contagioși cu trenul, având în vedere că aceștia se transportă cu ambulanțele".

Pentru că oamenii au început să dea vina și pe CFR - principala companie feroviară din țară - pentru toată situația, operatorul a subliniat într-un comunicat de presă (arhivat aici) că nu schimbă nicio regulă, cum au susținut unele platforme media precum Capital (arhivat aici), pentru că nu au puterea.

În urma plângerilor primite din partea societății civile, mai exact a Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) care cerea, tot pe 31 iulie 2024, retragerea acestui proiect "abuziv și descriminatoriu" (arhivat aici), Ministerul Transporturilor a anunțat, pe 1 august 2024, că retrage din dezbatere publică Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, în care era inclusă propunerea ca pasagerii cu boli contagioase să nu călătorească cu trenul.

facias-cai-ferate.jpg

(Imagine descărcată de pe Facias.ro pe 8 august, ora 20:00, EET)

O prevedere similară există, deja și în prezent, în lege: cei care au boli contagioase pot călători doar dacă închiriază un întreg compartiment și astfel se izolează de ceilalți pasageri.

Actuala formă din OG 7/2005 (arhivat aici) arată că:

Persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie.

Astfel, prin amendamentul deja existent (și aliniat, în scris, unui regulament european, arhivat aici), pasagerii care suferă de boli contagioase - precum gripa, varicela, pojarul sau Covid-19 - sunt supuși unor restricții, în teorie, în ceea ce privește călătoriile cu trenul.

În practică, astfel de măsuri sunt rareori implementate. Depinde de fiecare individ sa ia masuri de protectie, fie ca vorbim de cei bolnavi sau de cei care se afla in vecinatatea celor care sunt contagiosi.

Lead Stories lucrează cu Alianța CoronaVirusFacts/DatosCoronaVirus, o coaliție de peste 100 de fact-checkeri care luptă împotriva dezinformării legate de pandemia COVID-19. Află mai multe despre alianță aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta