Fact Check: NU există dovezi că alegerile prezidențiale din 2004 și 2009 au fost falsificate și câștigate, de fapt, de alți candidați

Fact Check

  • de: Ioana Burtea
Fact Check: NU există dovezi că alegerile prezidențiale din 2004 și 2009 au fost falsificate și câștigate, de fapt, de alți candidați Fact Check: NU există dovezi că alegerile prezidențiale din 2004 și 2009 au fost falsificate și câștigate, de fapt, de alți candidați Alte rezultate

Este adevărat că România este o colonie a Occidentului în care deciziile la nivel înalt sunt impuse de către țările vestice și că, în 2004 și 2009, alegerile prezidențiale au fost câștigate, de fapt, de către Adrian Năstase, respectiv de Mircea Geoană? Nu, nu este adevărat: rezultatele finale comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă arată clar diferența de voturi care a dus la câștigarea alegerilor și nu a fost prezentată nicio dovadă credibilă cum că alegerile ar fi fost falsificate.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în data de 18 aprilie 2024. Vorbitorul din clip spune următoarele:

În 2004, a câștigat Năstase la vreo 200.000 de voturi, și nu Băsescu. Și a fost invitat și onorat să-și recunoască înfrângerea. În 2009, a câștigat Geoană. Deci, șefii ăștia te lasă să negociezi pozițiile mici. (...) Lucrurile și deciziile de forță nu s-au luat la București.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul scrierii acestui material:

Screenshot 2024-04-23 at 16.13.01.png

(Sursa: Captură de ecran TikTok la data de 23 aprilie 2024, 13:15:24 UTC)

Ideea că România este o colonie a puterilor occidentale, fără suveranitate sau putere de decizie, circulă în spațiul online de ani de zile, fiind promovată de adepți ai dreptei radicale precum Corneliu Vadim Tudor (link de arhivă aici), foști președinți ca Emil Constantinescu (arhivat aici), foști miniștri ca Ilie Șerbănescu (arhivat aici) și, mai recent, de propaganda rusă (arhivat aici). Lead Stories România a mai demontat, de asemenea, afirmații similare despre pierderea suveranității României în fața intereselor occidentale.

Afirmațiile din clipul postat pe TikTok, care provine dintr-o emisiune România TV, încurajează la suspiciune cu privire la alegerile organizate în țară în 2024 (parlamentare, europarlamentare, locale și prezidențiale) și indică faptul că "ne ducem degeaba la vot." Această declarație este întărită prin referirile la două alegeri prezidențiale din trecut, respectiv cele din 2004 și 2009.

În 2004, conform datelor Autorității Electorale Permanente (link de arhivă aici), Adrian Năstase - pe atunci premierul României - a câștigat primul tur cu aproape 41 de procente, din 12 candidați. Cu toate acestea, în al doilea tur, când cetățenii au avut de ales între el și fostul primar al Bucureștiului Traian Băsescu, Năstase a pierdut cu o diferență de aproape 300.000 de voturi. Rezultatul alegerilor a fost validat de autoritățile abilitate și nu există nicio dovadă că au existat nereguli.

Alegerile prezidențiale din 2009, când președintele în exercițiu Traian Băsescu s-a confruntat în turul doi cu fostul ministru de externe Mircea Geoană, au fost într-adevăr mai strânse, iar rezultatele au dus, în primă fază, la o confuzie publică (link de arhivă aici). În seara anunțării primelor rezultate, sondajele îl vedeau câștigător pe Geoană, iar acesta a ieșit public pentru a-și declara victoria (arhivă aici). A doua zi dimineață, a devenit clar că rezultatele finale erau de partea lui Băsescu, care a avut un avantaj de doar 70.000 de voturi. Deși Partidul Social Democrat (PSD), care l-a susținut pe Geoană, a constestat rezultatul scrutinului, Curtea Constituțională a validat alegerile în urma unei noi numărători (link de arhivă aici).

Opt ani mai târziu, o comisie parlamentară condusă de PSD și aliații din ALDE a lansat o anchetă privind alegerile din 2009, care a fost contestată de partidele de opoziție PNL și USR (arhivat aici). Rezultatele anchetei au fost incerte (arhivat aici), controversate și nu au dus la nicio consecință legală:

"Concluzia raportului este că au fost acţiuni concertate, acţiuni de schimbare a şefilor de prefecturi şi a şefilor de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a modifica rezultatul votului, dacă era necesar, dar neavând buletinele de vot, nu putem spune cu certitudine acest lucru", afirma deputata PSD Oana Florea la finalul anchetei.

Aceasta a adăugat și că nu se poate spune cu certitudine dacă Serviciul Român de Informații (SRI) și Direcția Națională Anticorupție (DNA) au fost implicate în fraudarea alegerilor (link de arhivă aici).


  Ioana Burtea

Ioana Burtea has worked in journalism for over 15 years. She started her career at Mediafax news agency in Bucharest and has written for DoR magazine for over seven years. Her collaborations include publications like Europe & Me, New Eastern Europe, Balkan Insight and Washington Post. Ioana published pieces on the justice system in Romania, social affairs, politics and personal essays. In 2018, she became a fellow of the Balkan Investigative Reporting Network. In 2021, she received the first prize in the Portrait category at the national Superscrieri journalism awards. Her first non-fiction book, Fara instructiuni de folosire (transl. No operating instructions), was launched in 2023. 

Citește mai multe despre sau scrie-i reporterului Ioana Burtea

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta